Koronavírus – Még mindig emelkedő fázisban van a harmadik hullám

(Budaörs, 2021. március 21. – Budaörsi Infó / mti) – A koronavírus-járvány harmadik hulláma még mindig emelkedő fázisban van – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vasárnap a közmédiának. Információink szerint egyre több a budaörsi eset is. Tegyenek meg mindent, hogy megvédjék magukat!

 

 

  Galgóczi Ágnes elmondta: a regisztrált új esetek és az elhunytak száma sem mutat csökkenő tendenciát.

Már több vírusvariáns is megjelent Magyarországon, ezek közül legnagyobb számban a brit mutánst mutatták ki. Ez a variáns – mint kiemelte – sokkal gyorsabban terjed és súlyosabb fertőzést is tud okozni.

Emiatt emelkedik a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is – tette hozzá.

 

 

koronavirus_jarvany_mento_budaors3_2021marc18_net

 

A kormány egy héttel meghosszabbította a védekezési intézkedéseket – hívta a fel a figyelmet az NNK főosztályvezetője, aki kiemelte: fontos a járványügyi szabályok betartása, a zsúfolt helyek kerülése, a maszkviselés és a higiénés rendszabályok betartása.

    Galgóczi Ágnes elmondta: a védőoltási kampány tart. Már több mint 1,5 millió embert beoltottak Magyarországon. Az oltásra regisztráltak száma is folyamatosan emelkedik, már a 3 milliót is meghaladja.

 

 

oltas_koronavirus_pfizer_vakcina_2021marc21

 

Ez is azt igazolja, hogy az emberek bíznak a védőoltásokban – értékelt a főosztályvezető, aki egyúttal azt kérte, mindenki a hivatalos, szakmai oldalakon tájékozódjon a védőoltásokról.

Kitért arra is, hogy az új technológiák, új gyógyszerek, új védőoltások kapcsán mindig sokkal szorosabb a felügyelet, mind a gyártó, mind a hatóságok részéről. Az oltásokat végzőktől elvárják, hogy az oltási reakciókat jelentsék.

Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos jelzéseket is kivizsgálták, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig azt közölte: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos.

 

 

koronavirus_oltas_vakcina_astrazeneca_2021marc

 

Ezt követően azok az országok, ahol korábban felfüggesztették, már folytatják az AstraZeneca-vakcina használatát – mondta Galgóczi Ágnes.

 

 

A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről

 

A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről jelent meg összeállítás pénteken kora este a koronavirus.gov.hu oldalon.

 

Az összeállításban jelezték: Magyarország az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét, így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 7 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Kitértek rá: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el.  A Johnson vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú – emeleték ki.

Az összeállítás szerint “miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik”, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

 

 

oltas_koronavirus_pfizer_vakcina2_2021marc21

 

A koronavirus.gov.hu tájékoztatójában hangsúlyozzák: a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is – részletezték.

Mint közölték, márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozott, már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok. Az operatív törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek. Az eddig regisztrált idősek több mint fele már megkapta az oltást – írták.

Az összeállítás végén táblázatos formában is ismertetik a Magyarország által lekötött EU-s beszerzésű és keleti vakcinák mennyiségét. Továbbá Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinákról – szintén táblázatos formában – közlik azok gyártóit, hogy hány oltás szükséges azokból, hány nap különbséggel, valamint hogy krónikus betegeket oltanak-e vele.

 

 

Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinák:

 

Vakcina gyártója

Hány oltás kell belőle?

Hány nap a különbség a két oltás között?

Mikor és hol kezdtek vele Magyarországon oltani?

Kinek adható?

Krónikus betegeket oltanak vele?

Bővebben

1

Pfizer- Biontech

2

Március 1-től: 35 nap

2020. december 26. kórházi oltópontokon egészségügyi dolgozókat, majd idősotthonokban, regisztrált időseket (háziorvosoknál és kórházi oltópontokon)

18 év felettieket oltanak vele

igen

Pfizer oltóanyag – lakossági tájékoztató

2

Moderna

2

28 nap

2021. január közepe idősotthonokban, illetve háziorvosoknál, kórházi oltópontokon is

18 év felettieket oltanak vele

igen

Moderna-vakcina lakossági tájékoztató

3

Szputnyik

2

21 nap

2021.február regisztrált időseket
(kórházi oltópontokon)

18 év felettieket oltanak vele

bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják

Szputnyik-vakcina lakossági tájékoztató

4

AstraZeneca

2

Március 1-től: 12 hét

2021. február
60 év alatti krónikus betegeket kezdtek vele oltani

Kezdetben 18-59 év közöttieket oltottak vele

Március 3. bejelentés: 18 év felett adható, időseknek is

igen

AstraZeneca oltóanyag – lakossági tájékoztató

5

Sinopharm

2

28 nap

2021. február 24. regisztrált időseket (háziorvosoknál)

18 év felettieket oltanak vele

igen

(kivéve: nem kezelt krónikus betegség vagy akut fellángoló szakaszban)

Sinopharm oltóanyag –lakossági tájékoztató

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.