Koronavírus – Néhány hasznos információ az oltással kapcsolatban

(Budaörs, 2021. március 11. – Budaörsi Infó) Az új kormányintézkedések között szerepel egy félreérthető mondat, miszerint: „…minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegyészségügyet.” Ez a kijelentés az állami egészségügyi ellátásról nem szól, tehát a háziorvosok és a szakrendelőkben a többi szakorvos is változatlanul dolgozik. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot az oltással kapcsolatban az egyik budaörsi háziorvos tapasztalatainak segítségével.

 

 

Információink szerint nem kevés a koronavírusos, illetve a koronavírus-gyanús beteg Budaörsön is.

Nagyon fontos, hogy csak az menjen zárt térbe, emberek közé, akinek halaszthatatlan vagy kötelező dolga van.

A szokásos orvosi kontrollvizsgálatok most csúszhatnak. A budaörsi háziorvosok igyekeznek a rendelkezésre álló vakcinákkal minél több embert beoltani. Javaslatuk szerint, ne válogassanak! Igen kevés az az eset, amikor a vakcinák valamelyikét ne kaphatná bárki.

 

 

koronavirus_oltas_vakcina_pfizer3_2021jan

 

 

Bármilyen vakcina beadása csak jobb lehet mint a Covid-ban történő megbetegedés, alapbetegségektől függetlenül.

Amikor oltásra mennek a rendelőbe, lehetőleg rövid ujjú felsőt viseljenek, a kabátjaikat már vegyék le előre, hogy könnyeben szabaddá tudják tenni a karjukat.

 

 

oltas

 

Legjobb, ha ilyenkor csak oltanak a háziorvosok, a leletmegbeszélés, gyógyszerkérés, tanács kérése történjen inkább másik, külön egyeztetett időpontban.

Érdemes kitöltött hozzájáruló nyilatkozattal megjelenni.

 

 

koronavirus_vakcina_oltas_0_2020dec26

 

Az oltást kizáró okok:

– acut lázas betegség

– acut súlyos fertőző betegség

– 3 hónapon belüli Covid fertőzöttség

– súlyos allergiás reakció az előzményekben

– 2 héten korábban más oltásban részesült

 

Bármelyik oltás után lehetnek enyhe vagy súlyosabb reakciók: helyi fájdalom, bőrpír, gyengeség, étvágytalanság, láz, hidegrázás, hasmenés, hányinger.

Ezek múló, 1-2 napig tartó tünetek; tüneti terápia mellett (láz/fájdalomcsillapító, diéta, pihenés) gyorsan múlnak.

Az AstraZeneca oltás esetén általában az 1. kör után, a többi oltás esetén inkább a 2. kör után fordulnak elő esetleges tünetek gyakrabban.

 

Teljes védettség az oltások többségénél a 2. oltás után 2 héttel alakul ki, de utána is mindenképp viselni kell a maszkot zárt térben emberek társaságában.

A 2. körös vakcinák ideje tolódik. A Pfizer esetén 3 héttel, Astra esetén 4 héttel később kerül rá sor, az eredeti terv szerint. Ha változna valami a háziorvosuk jelezni fogja.

 

 

koronavirus_oltas_vakcina_pfizer2_2021jan

 


Akihez kimegy a mentő koronavírus miatt mintavételre, ismertetőt kap egy Favipiravir nevű készítményről. Ez egy vírus szaporodást gátló szer, a betegség kezdetén javasolt szedni, vényköteles, eddig csak a kórházakban alkalmazták.

Információk szerint március második felétől a háziorvosok is felírhatják.

A Japánban kifejlesztett gyógyszer előnye, hogy nagyon kevés mellékhatása van, és hatékony lehet a koronavírus ellen, ugyanakkor terhes nőknek vagy olyanoknak, akik tervezik a szülést, nem lehet adni. Magyarországon gyártják.

Ez a gyógyszer csak antigén gyorsteszttel vagy PCR-rel igazolt Covid esetén írható fel. Csak megszorítások mellett szedhető, a részleteket tartalmazza a gyógyszer beleegyező nyilatkozata.

 

recept_patika_gyogyszer_oep_orvossag


 

 

Sokan érdeklődnek arról, hogy szerepelnek-e a házorvosoknak küldött és hetente frissített listán.

Úgy tudni, készül a napokban egy elektronikus felület, ahol lehetőség lesz információt szerezni arról, hogy szerepelnek-e az oltási listán.

 

Ezekben a szabályokkal terhes és kiszámíthatatlan hetekben/hónapokban hozzák ki abból, ami adódik a legjobbat!

Vigyázzanak magukra!

 

 

(Budaörsi Infó)

 

Hasznosak lehetnek olvasóink számára azok a tanácsok is, amiket egy budaörsi háziorvos tapasztalatai alapján javasol a betegeinek koronavírus gyanú esetén:

 

Koronavírus – Néhány jó tanács Covid betegség gyanú esetére

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.