Agykutatás hete – Március közepén online rendezik meg a tudománynépszerűsítő programokat

Az Agykutatás hete alkalmából immáron 12. alkalommal rendeznek országszerte tudománynépszerűsítő programokat, amelyeken az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A rendezvénysorozat programjaival Budapest mellett Szegeden, Pécsett és Debrecenben várják az érdeklődőket a kutatók március 16. és 21. között.

 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó intézetek közül a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Természettudományi Kutatóintézet, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói vesznek részt az eseményen. Ezenkívül csatlakozott a programhoz az Eötvös Loránd Tudományegyetem, illetve a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kara is – közölte az ELKH kedden az MTI-vel.

A kutatók évről évre más érdekes, agykutatással kapcsolatos témakörrel készülnek a különböző helyszíneken. Idén a kutatók például bemutatják az agykutatást segítő modern technikai újításokat, választ adnak arra, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány, mi a kapcsolat az agyhullámok és a zeneszerzés között, milyen védekező válaszreakciókat ad az agy, vagy hogy hogyan kell elképzelni egy agykutatással foglalkozó labort.

Az aktuális tematika mellett minden évben állandó programokkal is várják a látogatókat. Ilyen többek között a Viselkedéstudományok játszóháza, az Agyunk képekben – képek az agy szerkezetéről és működéséről -, a viselkedés idegtudományi hátterét bemutató előadás-sorozat, vagy a Fejezetek az agykutatás történetéből című program.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói rajzpályázatot is hirdettek általános- és középiskolások számára Kelj fel és járj! A neurorobotika a mozgásbetegségek szolgálatában címmel. A pályázat részletes kiírása a https://agykutatas.brc.hu/ weboldalon érhető el, a pályaműveket március 12-éig várják.

A részletes program az agykutatáshete.hu oldalon érhető el. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.