A Budaörsi Egészségügyi Központban tilos hálapénzt adni

(Budaörs, 2021. március 10. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Egészségügyi Központ arra hívta fel a páciensei figyelmét, hogy a Központban nyújtott közfinanszírozott ellátásokért pénzt, értékes ajándékot adni és elfogadni az év első napjától tilos.

 

 

A büntető törvénykönyv 2021. január 1-jétől hatályos módosítása a hálapénz adásának, illetve elfogadásának minden formáját megtiltja, és az ügyletben részt vevőket szabadságvesztéssel fenyegeti.

Korábban megengedhető volt a paraszolvencia, ha azt az orvos (vagy más egészségügyi dolgozó) nem kérte, vagyis a beteg önként adta, utólag. Év elején ez a lehetőség is megszűnt.

Tárgyi ajándék elfogadását a törvény továbbra is lehetővé teszi, de rendkívül szigorúan szabályozza. Eszerint ajándéktárgyat a beteg a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal – tartós kezelés esetén kéthavonta egy alkalommal – adhat, azzal a feltétellel, hogy az ajándék értéke nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát, ami jelenleg 8370 forint.

 

 

haziorvos

 

A Budaörsi Egészségügyi Központ a TritonLife Csoport tagjaként az egészségügyi korrupcióval kapcsolatban zéró toleranciát hirdetett; a vezetés belső utasításban szólította fel munkavállalóit a szabályok betartására és betartatására.

 


Az intézmény a weboldalán hívta fel páciensei figyelmét arra. hogy aki hálapénzt vagy a megengedettnél nagyobb értékű ajándékot próbál adni orvosának vagy az ellátó személyzet más tagjának, vesztegetés vétségét követi el, amit a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.


 

A belső utasítás értelmében a megvesztegetni próbált orvos vagy dolgozó a paraszolvenciát visszautasítja, majd saját integritása és az intézmény védelme érdekében informálja az esetről a vezetést, amely dönt a további lépésekről.

Az Egészségügyi Központ tulajdonosai, vezetői és munkatársai a paraszolvencia tiltását a tiszta és átlátható viszonyok kialakítása felé tett fontos lépésnek értékelik, és a szabályok betartásában számítanak minden budaörsi páciens együttműködésére.

 

 

orvos_sztetoszkop

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.