Polgármesteri tájékoztató – Nyakunkon a koronavírus-járvány harmadik hulláma

(Budaörs, 2021. március 7. – Budaörsi Infó) Wittinghoff Tamás polgármester arra kéri a Budaörsön élőket, hogy mindenki maximálisan tartsa be a március 8-ától életbe lépő korlátozásokat, így lassíthatjuk le a járvány terjedését.

 

 

Wittinghoff Tamás tájékoztatása:

 

Kedves Budaörsiek!

Nyakunkon a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely sokkal, de sokkal súlyosabb bármelyik eddigi időszaknál. Akkor ért el minket, amikor már a tartalékaink végére jutottunk, és belefáradtunk az életünket majd egy éve megkeserítő korlátozásokba.

Most itt állunk a legnagyobb bajban egy leharcolt, szétzilált, káoszba fúló egészségüggyel, megalázott és kizsigerelt orvosokkal-ápolókkal, tartalékait felélt, aggódó lakossággal – akiket egyre veszélyesebb vírus-mutánsok fenyegetnek.

Reménysugárként megérkeztek végre a rég várt életmentő vakcinák – csak hogy megtapasztaljuk az oltási káosz napjait, az információhiányt, az állami adminisztráció feladatainak a háziorvosokra terhelését, akik gyógyítás és oltás mellett maguk szállítják a vakcinákat, szervezik a helyi oltási folyamatot.

Mindezek ellenére, ha valaha, hát most van arra szükség, hogy félretegyük az ellentéteket, és azt nézzük csak, hogyan tudjuk lehetőleg egészségben, de mindenképpen túlélni az előttünk álló heteket.

Tudjuk azt, hogy a gazdaság életben tartása nagyon fontos – ám most közvetlen életveszélyről van szó. A legújabb vírusváltozatok nem kímélik a fiatalabb generációt sem. Túl magas a napi új megbetegedések száma. Versenyfutás zajlik az idővel – jó lenne minél előbb minél több embert beoltani. Mára már bebizonyosodott, hogy a járványt csak a magas szintű átoltottság tudja megállítani.

Amit már most meg tudunk tenni, az az, hogy betartjuk azokat az újabb korlátozásokat, amelyeket március 8-án hétfőtől a kormány elrendelt. Ezekre azért van szükség, hogy csökkentsük a fertőzés terjedését elősegítő személyes találkozások számát, lassítsuk a járvány terjedését, hogy a kórházakra ne hirtelen zúduljon rá a gyógyításra szorulók tömege.

A március 8-án nulla órától hatályba lépő intézkedéseket a Kormánynak a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) rendelete tartalmazza. A rendelkezések március 22-ig érvényesek, az óvodák, iskolák vonatkozásában a tavaszi szünet végéig, azaz április 7-ig. Az ideiglenes szigorítások mellett továbbra is fennmaradnak a már korábban elrendelt korlátozások is!

 

Az új rendelkezések lényege a következő:

– A települések teljes belterületén, az utcán és a közterületen mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje – a 6 éven aluli gyermekek, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek kivételével;

– Az általános iskolákat április 7-ig bezárnak, digitális oktatásra térnek át, a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó korábbi szigorítások változatlanok maradnak;

– Az óvodákban április 7-ig rendkívüli szünet lesz; ebben az időszakban ügyeleti rendszerben fogadják azokat a gyerekeket, akiknek az ellátását a szülők másként nem tudják megoldani, és akik ezt kérik,

Helyi intézkedésként a budaörsi önkormányzati fenntartású bölcsődékben a fenntartó március 9-től április 7-ig rendkívüli szünetet rendelt el, az óvodaihoz hasonló ügyelet biztosításával;

Március 8. és 22. között bezárják a legtöbb üzletetszámos kivétellel, többek között nyitva lehetnek az élelmiszert, háztartási cikkeket, építőanyagot és eszközöket, állateledelt árusító üzletek, a kertészeti árudák, gyógyszertárak, piacok, benzinkutak, dohányboltok és újságosok – vendéglátóhelyen az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében lehet csak tartózkodni.

– A virágüzletek kivételesen március 8-án még nyitva lehetnek, utána azok is bezárnak,

– Ugyan a szolgáltatások március 8. és 22. között szünetelnek, de a bankok, posták, lottózók, szervizek, közétkeztetés, magánegészségügy, állategészségügyi szolgáltatások működhetnek és még jó néhány kivétel van;

– A közigazgatásban foglalkoztatott személyek a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik;

– A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani – az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.

– A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak;
az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények használatára a korábbi szabályokat kell alkalmazni.

 

Kérek mindenkit, hogy tartsa be az elrendelt korlátozásokat! Nem mellesleg súlyos büntetést is kilátásba helyezett a kormányrendelet az azt megszegőkkel szemben.

Reménykedjünk benne, hogy nem elkésettek ezek az intézkedések, és hogy alkalmasak is lesznek a helyzet jobbítására. Addig is, akinek lehetősége van rá, hogy beoltsák, éljen vele!

 

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

Wittinghoff Tamás
polgármester

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.