Kormányinfó: Bezárják az iskolákat, az óvodákat és a nem létfontosságú üzleteket

(Budaörs, 2021. március 4. – Budaörsi Infó) Az egyre romló járványügyi adatok miatt ma reggel is ülésezett a kormány. A legfrissebb döntésekről Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra számolt be a Kormányinfón.

 

 

Elhangzott, hogy holnap reggel 6-kor ülésezik az operatív törzs, a miniszterelnök pedig ezt követően interjút ad a Kossuth rádiónak, és részletesen beszámol a döntésekről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy csak a kontaktusok radikális csökkentésével lehet gátat szabni, ezért eddig az alábbi szigorításokról született döntés. Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódnak – szögezte le a miniszter.

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig érvényesek.

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják. Az élelmiszerboltok, a patikák nyitva maradnak, akárcsak a benzinkutak.

Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy.

A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.

A parkok nyitva lesznek.

A kormány azt kéri a munkáltatóktól, hogy, ahol lehetséges térjenek át a home office-ra. Sorolják előre a családos munkavállalókat.

Mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat szabad téren.

A bértámogatást és az adókedvezményeket mindenkire kiterjesztik, ahol be kell zárni.

A kormány a március 17-i ülésen dönt majd az újranyitásról. Az újranyitás menetét befolyásolja majd az is, hogy az online nemzeti konzultációban milyen válaszokat adtak a kitöltők – húzta alá Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten – húzta alá. Majd arra kérte a lakosságot, hogy mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban.

A Kormányinfón kérdésre válaszolva kitértek az uniós vakcinaigazolványra is. Gulyás kiemelte, hogy erről egyelőre nincs döntés, de lesz majd erről irányelv. Viszont egyelőre nincsen erre vonatkozóan semmilyen szabályozás – tette hozzá a miniszter.

 

 

marcius8szigoritasok

 

(kormanyinfo)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.