Elefántokról készített hőkamerás felvételekkel segítik a vadon élő ormányosok védelmét

A projekt célja, hogy segítse az ázsiai és afrikai vadonban élő elefántok és a közvetlen környezetükben élő emberek békés együttélését.

 

Állatkerti elefántokról készített 30 ezer hőkamerás felvétellel segítik a vadon élő ormányosok védelmét.

A Londoni Állattani Tásaság (ZSL) whipsnade-i állatkertjének gondozói játék, evés és minden egyéb tevékenység közben örökítették meg hőkamerával a park elefántjait, létrehozva a világ legnagyobb ilyen típusú képgyűjteményét – írja a BBC News.

Alasdair Davies, a ZSL szakértője szerint a projekt célja, hogy segítse az ázsiai és afrikai vadonban élő elefántok és a közvetlen környezetükben élő emberek békés együttélését.

Az adatbázis segítségével beprogramozzák a vadkamerákat az elefántok felismerésére az általuk kibocsátott hő alapján. A kamerák érzékelik, ha egy elefánt közeledik, akár a sötétben is, és figyelmeztető jelzést adnak le.

A települések terjeszkedése és az elefántok természetes élőhelyeinek zsugorodása miatt egyre gyakoribbak az emberek és állatok közötti konfliktusok, amelyek jelentős fenyegetést jelentenek a vadon élő ormányosokra Ázsiában és Afrikában.

Csak Indiában évente 400 ember és 100 elefánt veszti életét amiatt, mert a nagytestű emlősök megrongálják a termést és az épületeket.

A szakemberek reményei szerint az új technológia egy megfizethető megoldás lesz az emberek és állatok harmóniában való együttélésének és a veszélyeztett állatok védelmének elősegítésére.

A ZSL ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések veszélybe kerülnek a nagy-britanniai állatkertnek a járványügyi korlátozásokból fakadó anyagi nehézségei miatt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.