Czuczor Gergely szerint az elmúlt tíz év sikeres kormányzati politikájának egyik legnagyobb nyertese Budaörs

(Budaörs, 2021. február 24. – Budaörsi Infó) Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a helyi iparűzési adó felezése miatt a kiesés teljes kompenzálását kérték a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) tagjai a kormánytól a 2021. február 18-ai egyeztetésen. A megbeszélést követően Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere azt nyilatkozta, hogy nagy csalódás volt számára az egyeztetés, hiszen a tárgyaló miniszter semmiben nem állapodott meg velük. A történtekre reflektált dr. Czuczor Gergely, a budaörsi Fidesz szervezet elnöke a Magyar Hírlap február 19-ei „Álhírgyártó polgármesterek” című cikkében. Megkértük, hogy fejtse ki bővebben is a véleményét a Budaörsi Infó olvasói számára.

 

 

A tárgyaló Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány álláspontja az, hogy a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is. Helyes döntésnek gondolja, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) idén az iparűzési adó felét kell befizetniük. A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel egyenként a kompenzálásról.

 

Wittinghoff Tamás polgármester a kormánnyal történt egyeztetés után Budaörs pénzügyi helyzetéről a következőket nyilatkozta:

„ … Budaörs önkormányzata például 2017-ben 2,1 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kényszerült fizetni, és azóta ez az összeg évről-évre növekszik, 2021-re már több mint hárommilliárd forintra rúg.

… A 2020-ban kitört koronavírus-világjárvány kapcsán bevezetett veszélyhelyzeti jogrend lehetőségeit kihasználva a magyar kormány tovább folytatja az önkormányzatok kirablásának gyakorlatát – a saját bevételek közül először elvonta a gépjárműadót (ez Budaörs esetében évi 170-180 millió forint) és az idegenforgalmi adót, majd azzal „támogatta” meg a kis- és középvállalkozásokat, hogy megfelezte a helyi iparűzési adójukat. Ez utóbbi a vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent, a bevételkiesés viszont az önkormányzatok működését nagymértékben veszélyezteti. Budaörsön pl. további 1,5 milliárd forinttal csökken az intézkedés folytán az önkormányzat saját bevétele.

Ehhez járulnak még azok a központi intézkedések, amelyek az önkormányzatok parkolásidíj- és bérletidíj-bevételeit érintik, továbbá megtiltják a hiányzó források pótlását önkormányzati hatáskörben adókivetéssel vagy -emeléssel.”

 

Dr. Czuczor Gergely azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy Budaörs polgármestere csupán pánikot kíván kelteni.

„Tavaly májusban azt hirdette, a város csődbe fog menni, decemberben pedig, hogy a kormány intézkedése nyomán Budaörs bevételeinek több mint ötven százalékát veszíti el.

Az igazság az, hogy a település adóbevételeinek több mint 80 százaléka olyan multinacionális cégektől származik, amelyek a válság ellenére növelték árbevételüket, rájuk pedig nem vonatkozik a kormány kedvezménye.”

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere ezzel szemben azt állítja, hogy a kegyetlenségig megszorításokkal tervezték meg a költségvetést.

„Nem csak arról van szó, hogy a helyi iparűzési adónak a jelentős része most elvész, hanem arról is, hogy egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulással a magasabb adóval rendelkező településeket sújtják.

Egy konkrétumot megtudtam Gulyás miniszter úrtól: hogy Budaörs jár a legrosszabbul, ezt ki is mondta!”

 

A Magyar Hírlap cikke azt állítja, hogy a budaörsi polgármesteré a Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése, miszerint Budaörs jár a legrosszabbul.

 

 

Dr. Czuczor Gergely viszont úgy ítéli meg, hogy Budaörs az egyik legnagyobb nyertese a kormány politikájának.

 

Megkértük, hogy ezzel kapcsolatban a budaörsi Fidesz helyi elnökeként fejtse ki bővebben és ha lehet, igazolja a véleményét a Budaörsi Infó olvasói számára.

Dr. Czuczor Gergely a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a budaörsi polgármester nyilatkozatával ellentétben, a budaörsi Fidesz nem elvonásként gondol az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésére, hanem munkahelyek megmentéséért szükséges tudatos lépésnek tartják. Megjegyezte, hogy Budaörs vezetése évek óta alul tervezi az iparűzési adóbevétel mértékét és a nagyadózók zöme a járvány által kevésbé sújtott ágazatokból kerül ki, ezért ha lesz is valamennyi visszaesés a bevételi oldalon, korántsem oly mértékű, amit Wittinghoff Tamás kommunikál.

Szerinte a megismert 2021. évi városi költségvetés tervezetéből kiolvasható, hogy nem kell csődhelyzettől félni, sőt!

 

„A tavalyi esztendő és várhatóan az idei, 2021-es év, a világon és ezen belül Magyarországon és Budaörsön is a koronavírus elleni védekezésről szólt és szól.

Az emberek életének és egészségének megóvása érdekében, a családok anyagi biztonságának megőrzésére és a munkahelyek védelmére 2020-ban, több mint 1000 milliárd forintot, a gazdaság újraindítására 3700 milliárd forintot, a családok, a munkavállalók és vállalkozások támogatására pedig közel 3000 milliárd forintot fordított Hazánk.

A hitelmoratórium révén további 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál, miközben az Orbán-kormány 2021-ben elkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és csak ebben az évben több mint 197 milliárd forintot fordít majd az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére.

Ebben a helyzetben az egészségügyi védekezés mellett a közhatalom gyakorlóinak, a Kormánynak és az önkormányzatoknak – így Budaörsnek is -, egyik legfontosabb feladata a munkahelyek védelme. Az ehhez vezető út pedig a legtöbb embernek munkát adó magyar kis- és közepes vállalkozások terheinek mérséklése, támogatása.

A budaörsi polgármester nyilatkozatával ellentétben, mi nem elvonásként gondolunk az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésére, hanem munkahelyek megmentéséért szükséges tudatos lépésnek tartjuk. Már csak azért is, mert a Kormány egy fillért sem von magához az önkormányzatoktól ezen jogcímen, a források a kis- és közepes vállalkozásoknál maradnak. A tárgyban zajló város és kormány közötti egyeztetések, tudomásom szerint még mindig zajlanak.

 

Az elmúlt tíz év sikeres kormányzati politikájának egyik legnagyobb nyertese Budaörs.

Az adósságkonszolidációból, a fejlesztési forrásokból és az iparűzésiadó-bevételek növeléséből jóval kedvezőbben részesedett városunk, mint a kevésbé jó földrajzi helyzetben levő más magyarországi települések.

A szolidaritási hozzájárulást, amelyet a magas egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező települések egy része teljesít a központi költségvetés felé, az esélyegyenlőséget javítja, azzal, hogy az így képződő összeg hozzájárul az alacsonyabb jövedelmi helyzetű önkormányzatok finanszírozásának javításához.

Most van igazán itt a szolidaritás ideje, amikor a védekezésben és a gazdasági újraindításnál mindenkire, teherbíró képességének megfelelően feladat hárul.

 

Budaörs vezetése évek óta alul tervezi az iparűzési adóbevétel mértékét, ami az év közbeni beszámolókból jól kiolvasható.

A Budaörsön megtelepült nagyadózók zöme a járvány által kevésbé sújtott ágazatokból kerül ki, ezért mondjuk azt, hogy bár nyilván lesz valamennyi visszaesés a bevételi oldalon, de korántsem oly mértékű, amit Wittinghoff Tamás áldozati szerepbe bújva kommunikál.

A megismert 2021. évi városi költségvetés tervezetéből kiolvasható, hogy nem kell csődhelyzettől félnünk, sőt. Még mindig hemzseg a tervezet olyan soroktól, amelyek irreális, a válsághelyzettel összeegyeztethetetlen kifizetéseket erőltetnek. Akár csak a szakértői díjakra, egyes létesítmények fenntartási költségeire, vagy a liberális körökhöz tartozó szellemi műhelyek finanszírozására vonatkoznak.”

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

 

Wittinghoff Tamás: Csalódás volt a kormányzati egyeztetés

A kormány egyenként egyeztet az önkormányzatokkal az adókompenzálásról – Gulyás Gergely: Budaörs jár a legrosszabbul!

Gulyás Gergely válaszolt és találkozóra hívta Wittinghoff Tamást – Csenger-Zalán Zsolt nem indul jövőre az országgyűlési választáson

Wittinghoff Tamás írásban kérte Gulyás Gergelytől, hogy Budaörs kapja vissza az állami költségvetésből az elvont iparűzési adót

Wittinghoff Tamás az iparűzési adó felének elvonásáról: Budaörs az alapfeladatait sem fogja tudni ellátni

Orbán Viktor négy lépést jelentett ma be, ami sokak életére hatással lehet – Budaörs bevételeinek több mint 50 százalékát veszíti el Wittinghoff Tamás szerint

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.