Budaörsiek együtt, egymásért! – Télen-nyáron két keréken

(Budaörs, 2021. február 22. – Budaörsi Infó) A Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunk egy újabb üde színfolttal bővült. Februártól minden hónapban a budaörsi kerékpáros egyesület, a Fillari Team kalauzolja majd el olvasóinkat a kerékpározás rejtelmeiben. Nem csak élménybeszámolókat, hanem hasznos hétköznapi tanácsokat is kapunk majd tőlük olyan vészhelyzetre, mint például a kerékpárdefekt a semmi közepén. Az első részben megtudhatjuk, hogy milyen „különös faj” a kerékpáros, és milyen csoportokba sorolható. Kövessék figyelemmel új életmód-sorozatunkat!

 

 

Mindenki, akinek az életmódjának szerves részét képezi a sport és a szabad levegőn végzett aktivitás, annak minden évben kihívást jelent a téli időszak. A sötét, a hideg, és a változékony halmazállapotú csapadék sokaknak veszi kedvét a kint léttől.

De mozogni télen is kell, ezért összegyűjtöttünk néhány téli lehetőséget, amiket melegen ajánlunk.

A kerékpárosokat három plusz egy kategóriára lehet osztani. Az első típusú kerékpáros sportoló, aki télen is kint kerékpározik, ő a megszállott bringás.

A hétköznapi home-office-ban, ebédidő helyett is az önsanyargatást választja.

Elengedhetetlen kellékek: nyúzható, alumínium- vagy acélvázas kerékpár, széles gumiabroncs, szél- és nedvességálló dzseki, nadrág, kamásli, símaszk, vízálló kesztyű, melyekkel egyéni tűréshatároktól függően –5-7 Celsius fokig lehet dolgozni.

Rövid időtartamú (1-1,5 óra), sík terepen végzett edzésre alkalmas, országúton vagy hegyen.

Előnyök: a kerékpár-specifikus izmok télen is edzettek maradnak, az állóképességet nagyban javítja. Ha beüt a jégkorszak, akkor több az esély a túlélésre.

Hátrányok: balesetveszélyes, extrém időjárási körülmények (ónos eső, hóvihar) között nem alkalmazható.

 

 

fillari_kerekparos_teli

 

A második típus, a télen is kint, futva: az életmód-nagykövet.

Elengedhetetlen kellékek: jó minőségű, téli futócipő, futónadrág, futódzseki. –10 fokig ajánljuk.

Előnyök: szinte minden izomcsoportot megmozgat, fogyaszt, nem szükséges hozzá drága felszerelés, sötétben, utcai világításnál is végezhető. Hátrányok: hóban, jégen elcsúszás-veszély, a nem megfelelő viselet és hideg esetén ízületi fájdalmak jelentkezhetnek. Fontos, hogy minden esetben szóljunk valakinek, és közöljük az úticélunkat, ha hosszabb útra készülünk, hogyha nem érünk haza, tudják hol keressenek minket.

 

 

fillari_kerekparos

 

A harmadik típus, a görgő: a tech-guru mazochista.

A szobában, melegben, a görgőre szerelt kerékpárral vagy szobabiciklin izzadás.

Kellékek: görgő vagy szobabicikli, újabban számítógép edzőprogramokhoz (pl. Zwift).

Előny: időjárástól független, előre megtervezett edzésprogramok pontos betartása megvalósítható, online versenyek vannak másokkal. Hátrány: hangos, drága. +1 gyalogtúrázás: akinek valamilyen sport az életmódja, annak a tél sötét hétköznapjain is meg kell oldania az edzéseket, a Fillari Team kerékpárosai a fenti három módszer valamelyikét alkalmazzák. Ezen túlmenően mindegyikünk számára hasznos kikapcsolódást és aktív regenerációt jelent egy pár órás séta, amihez a városunk feletti hegyek, dombok kiváló helyszínt, terepet biztosítanak. Ugyan télen hamar sötétedik, ezért különösen be kell osztani a rendelkezésünkre álló időt, de munka és család mellett ennek menedzselése egész évben fontos.

 

 

fillari_kerekparos3

 

A sportolásra szánt időnk hatékony kihasználása érdekében rendkívül nagy segítséget jelent, ha edzővel készülünk. Emellett a szakképzett edző tudja, hogy az év adott szakaszában milyen intenzitással kell edzenünk a kitűzött célok elérése érdekében, legyen az egyszerűen a fölösleges kilóktól való megszabadulás vagy felkészülés a versenyszezonra, egy adott versenyre.

Nálunk kerékpárosoknál a téli szezon a felkészülés, azaz az alapozás ideje. A mountain bike és az országúti szezon kb. márciustól október végéig tart. Egy kiadós pihenést követően kezdődhet a fokozatos edzésterhelés. Alapvetően hosszú, alacsony intenzitású (ill. erőfejlesztő) edzéseket végzünk annak érdekében, hogy keringésünket felkészítsük a későbbi terhelésre, növeljük az izomerőt és megszerezzük a szükséges alap-állóképességet, mely az egyenletes teljesítményhez szükséges a versenyszezon során.

Erre építkezve a felkészülés utolsó részében következnek a résztávos/ intervallos típusú edzések, melyek az egyéb specifikus képességeket fejlesztik. Ezek összehangolásában, időzítésében és egymásra építkezésében tud egy edző segíteni.

Különféle internetes felületeken (pl. Trainingpeaks) személyre szabja az adott heti edzéstervet, ezt a sportoló otthon látja, szükség esetén le is tudja tölteni. Az edzést és annak adatait (pulzus, watt, idő, táv, stb) erre szolgáló eszközön, GPS-en rögzítjük, majd feltöltjük az említett internetes platformra, ahol az edző azt ki tudja elemezni. A kerékpáros és futó edzéseken érdemes a mély izmok és a törzs erősítésével kiegészíteni, hiszen az egész mozgás alapját és vázát ezek teszik lehetővé, szolgálják és ezáltal jelentősen javulhat a teljesítmény, illetve a sérülések is megelőzhetők.

Gyakorlatokat videós segítséggel a fent említett oldalon vagy a YouTube-on is nagy számban találni. Buzdítjuk a kedves olvasókat, hogy ha tehetik, húzzanak téli cipőt és mozduljon ki a hidegebb időkben is, a szervezete meg fogja hálálni!

Jó sportolást kíván télen is a Fillari Team!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.