Elkészült Budaörs fenntartható energia és klíma akcióterve

(Budaörs, 2021. január 7. – Budaörsi Infó) Budaörs az Európai Unió éghajlattal és az energiával kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti szén-dioxid kibocsátását. Ennek megvalósítása érdekében elkészült a város Fenntartható energia és klíma akcióterve (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP).

 

 

Budaörsön az energiafelhasználásból eredő szén-dioxid-kibocsátás a 2009-es 223 ezer tonnáról 2018-ra 171 ezer tonnára csökkent, ami azt jelenti, hogy a SECAP-ban kitűzött legalább 40%-os CO2-csökkentésből 2018-ig már kb. 23%-ot sikerült megvalósítani.

Ennek érdekében számos intézkedés történt az elmúlt években.

 

Ilyen volt például:

– a panelépületek felújítási programja

– középületek energetikai korszerűsítései és megújuló energiás beruházásai,

– közvilágítási fejlesztések,

– lakossági szemléletformálás

 

fentarthatofejlodes

 

A 40%-os CO2-kibocsátás megvalósításának lépéseit tartalmazza többek között az év végén elkészült Fenntartható energia és klíma akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP).

Ez egyrészt alapos helyzetelemzést tartalmaz arról, hogy hol tart Budaörs most az energiafogyasztás és az üvegház-hatású gázok kibocsátása terén. Másrészt meghatározza azokat az irányokat, amelyekkel lépésről lépésre javítani tudjuk ezt a helyzetet, illetve elérni a célkitűzéseket.

 

A stratégia több tucat intézkedést tartalmaz, köztük például:

– Energetikai és klímavédelmi tanácsadó iroda létrehozása, amely a lakosságot is segíti a fenntartható megoldások alkalmazásában

– zöldfelületek klímatudatos fejlesztése és fenntartása, pl. alkalmazkodó növényzet telepítésével

– Klímabarát díj létrehozása, amellyel értékelik a szervezetek, magánszemélyek klímavédelem érdekében tett erőfeszítéseit

– Hulladékkal való tüzelés visszaszorítása. Ennek érdekében már múlt év végén elindított az Önkormányzat egy kampányt, amelynek keretében egy zöld számon lehet bejelenteni, ha valaki illegális fűtést tapasztal.

– Támogatni tervezi az önkormányzat a napenergiás kiserőművek elterjedését a lakosság és a vállalkozások körében is, illetve törekszik egy nagyobb teljesítményű, települési szintű erőmű megvalósítására is.

– Zöldíteni fogják az önkormányzat közbeszerzési folyamatait, azaz ez a szempont hangsúlyosan meg fog jelenni az önkormányzati beszerzések során

– Tervezik emellett a kerékpárhálózat bővítését illetve közbringa rendszer kiépítését is.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.