AstraZeneca: jelentősen hozzájárulhat a vakcina a járvány elleni küzdelemhez – Macron kétségeinek adott hangot

Jelentősen hozzájárulhat az AstraZeneca által kifejlesztett vakcina a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez – hangzott el a vállalat pénteki online sajtótájékoztatóján. Emmanuel Macron francia elnök a német szakértői véleményekre hivatkozva, kétségeinek adott hangot pénteken az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni vakcinájának az idősebbeket érintő hatékonysága miatt, miközben az Európai Bizottság feltételes engedélyt adott az oltóanyag forgalomba hozatalára.

 

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken forgalmazásra ajánlotta az Európai Unióban az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot, beadását 18 éves kor felett ajánlja.

Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója arról beszélt, hogy az általuk kifejlesztett vakcinából két dózisra van szükség, ezeket 4-12 hetes eltéréssel kell beadni. A vakcina európai uniós jóváhagyása remélhetőleg érezhetően hozzájárul majd a járvány elleni védekezéshez – mondta, hozzátéve: oltóanyagukat már több országban alkalmazzák.

Hangsúlyozta: egyedülálló, hogy ilyen gyorsan fejlesztették ki a vakcinát.

Elmondta: jelentős készletük – több millió dózisuk van -, amelyet eljuttathatnak az európai országokba, a cél, hogy minél több embert gyorsan beolthassanak. Erről jó megbeszélést folytattak az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal – tette hozzá.

Andrew Pollard, az Oxfordi Vakcina Csoport igazgatója is azt emelte ki, hogy rendkívül gyorsan, csaknem egy év alatt állították elő az oltóanyagot, ami meglátása szerint jól mutatja, milyen fejlett már a tudomány.

A szakértő hatalmas mérföldkőnek nevezte az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, hiszen így – mondta – Európában is sok embernek lesz elérhető a vakcina. Ez a jóváhagyás nagy bizalomról tanúskodik az oltóanyag iránt – vélekedett.

Azt mondta, mindez azért is fontos, mert sokan szenvednek a koronavírustól Európában, és a vakcina segíthet csökkenteni a nyomást az egészségügyi rendszereken.

Andrew Pollard megjegyezte: tiszteletben kell tartani, hogy az országok hogyan használják fel a vakcinát, melyik korosztálynál alkalmazzák.

Az AstraZeneca a harmadik oltóanyag, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

 

 

Macron kétségeinek adott hangot az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni vakcinája miatt

Emmanuel Macron francia elnök a német szakértői véleményekre hivatkozva, kétségeinek adott hangot pénteken az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni vakcinájának az idősebbeket érintő hatékonysága miatt, miközben az Európai Bizottság feltételes engedélyt adott az oltóanyag forgalomba hozatalára.

    “Nagyon kevés információnk van erről a vakcináról, várjuk az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) eredményeit. Jelenleg azt gondoljuk, hogy szinte teljesen hatástalan a 65 évnél idősebbekre” – mondta az államfő a hivatalában egy, újságírókkal folytatott beszélgetésen.

    “Amit hivatalosan mondhatok önöknek, az annyi, hogy az első visszhangok nem biztatóak a 60-65 évnél idősebbek esetében az AstraZeneca esetében. Ezért részemről megvárom egyrészt az EMA véleményét, másrészt a francia egészségügyi főhatóság álláspontját, mert nekik vannak adataik is” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. “Nekem nincs semmilyen adatom, nincs olyan tudományos csapatom, amely az ilyen számokat figyelné” – tette hozzá.

Az interjúval egyidőben a Európai Bizottság feltételes engedélyt adott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának forgalomba hozatalára a 18 ávnál idősebbek számára.

Németországban az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) formálódó ajánlása szerint ugyanakkor csak életkori korlátozásokkal vezethetik be a vakcinát, Franciaországban pedig kormányzati források szerint az egészségügyi főhatóság csak a jövő hét elején teszi közzé álláspontját az oltóanyag esetleges engedélyezéséről.

Az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján adta meg az engedélyt az AstraZeneca vakcinájának egyéves feltételes forgalmazására. Az EMA úgy ítélte meg, hogy az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen. Az uniós ügynökség közleményében az áll: az EMA az AstraZeneca vakcinájának feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja koronavírus megelőzésére 18 éves kortól. Megjegyezték, még nincs elegendő vizsgálati eredmény ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani a tekintetben, a vakcina mennyire lesz hatásos az idősebb, 55 év feletti korcsoportcsoportban. Az AstraZeneca oltóanyagának összetett adatai miatt a vakcinák hatásának értékelése kihívást jelentett. Hozzátették ugyanakkor: várható, hogy az oltóanyag a fiatalabb korosztályokhoz hasonlóan védelmet nyújt az 55 év felettiek számára is, mivel az immunválasz ebben a korcsoportban is tapasztalható, valamint más oltásokkal kapcsolatos eredmények is ezt mutatják. Az EMA szakértői úgy vélik, hogy az oltás az 55 évnél idősebb felnőtteknél is alkalmazható – írták.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.