Március 1-ig maradnak érvényben a járványügyi korlátozások

(Budaörs, 2021. január 29. – Budaörsi Infó) Március 1-ig fenntartja járványügyi védelmi intézkedéseket a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint kérni fogják az országgyűlést, hogy a parlament hosszabbítsa meg a járványügyi vészhelyzetet. A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina.

 

November 7-e óta vannak érvényben az aktuális korlátozások – így a kijárási tilalom este 8 után, a maszkviselési kötelezettség, a gyülekezési tilalom, az éttermekre, szállodákra, rendezvényekre vonatkozó szabályok – Magyarországon, ezeket a kormány már kétszer meghosszabbította, legutóbb február 1-ig. A vendéglátóiparban többen elégedetlenségüknek adtak hangot, és azt mondták, akkor is kinyitnak februártól, ha büntetést kapnak ezért.

 

A miniszter azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését, de oltás hiányában bármilyen enyhítés romláshoz vezethetne.

“Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat – mondta, majd megköszönte az ápolók orvosok, szociális ellátó intézményekben dolgzók munkáját.

Az Európai Unióból kevés vakcina érkezik – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A Pfizer 27 millió adag vakcinát szállított ki eddig, amelyből az USA-ba 13 millió, Izraelbe 2,7 millió, az EU pedig 8,5 milliót kapott.

Ez az érdemi védekezéshez kevés. Oltottság szempontjából Izrael áll a legjobban, a lakosság 49,1 százalékát beoltották, az Egyesült Királyságban az arány 11,3 százalék, az USA-ban 7, míg “a szomszédos” Dániában, ahol a kínai vakcinát is használják, 5 százalék. Az uniós átlag 2 százalék körül van.

Gulyás Gergely szerint az EU le van maradva, a közös beszerzésektől nem várhatunk tömeges oltást. Mindent meg kell tenni, hogy a 70 százalékos átoltottságot elérjük, ezért tárgyalnak másokkal is.

Az Astra Zeneca oltóanyagot a britek és a magyarok engedélyezték, de mivel az Európai Gyógyszerügynökség még nem, ezért az EU-ban még nem oltanak vele. A Szputnyik V vakcinát az OGYÉI 2 hónapos vizsgálat után engedélyezte, az egy biztonságos vakcina, ami az egyik legjobb technológiával készült. Ezt igazolja az is, hogy Németország is foglalkozik az engedélyezésével.

Magyarország az EU előtt van, az oroszokkal már szerződést kötött, ha azt tudja tartani Oroszország, február végéig 300 ezer emberre elég oltóanyag érkezik.

A kínai Sinopharm hatékonysága is jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, 15 millió embert oltottak be a világon.

Miután az oltás önkéntes, mindenki eldöntheti, mivel oltatja be magát. A kormány úgy döntött, hogy az engedélyezési eljárást felgyorsítandó, minden a világon alkalmazott vakcinát, amellyel több mint 1 millió embert oltottak be, engedélyeznek, megkaphatja a felhasználási engedélyt.

Felhasználás előtt minden behozott vakcinát az NNK ellenőrzi. Gulyás Gergely közölte, a veszélyhelyzeti felhasználás azt jelenti, be lehet hozni a vakcinát, csak alkalmazás előtt ellenőrizni kell.

 

 

(forrás: Kormányinfo/FB/infostart)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.