A magyar kultúra napja – Online játsszák a legnagyobb magyar zeneszerzők műveit a MÁV Szimfonikusok

Online játssza a legnagyobb magyar zeneszerzők műveit a MÁV Szimfonikus Zenekar; a magyar kultúra napjának előestéjén, január 21-én Kodály, Liszt és Bartók kompozícióit hallhatja a közönség – közölte a zenekar. Ide kattintva tudják majd megnézni a koncertet. 

 

 

A magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy műve nyitja meg a MÁV Szimfonikusok idei, Szőke Tibor Mesterbérlet elnevezésű sorozatát a magyar kultúra napjának előestéjén. A pódiumon két Kossuth-díjas művész is szerepelni fog, Balázs János zongoraművész és Kovács János karmester – olvasható a közleményben.

Mint írják, a MÁV Szimfonikus Zenekar 2020-ban ünnepelte alapításának 75. évfordulóját, a jubileum alkalmából tervezett hangversenyek azonban nem valósulhattak meg a koronavírus-járvány miatt. Kovács János, aki az egyik ünnepi koncert karmestere lett volna, az idei évre halasztott hangversenyt azzal teszi ünnepivé, hogy a magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy művét tűzte műsorára.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művében Erdélyben gyűjtött dallamokat dolgoz fel. Liszt Ferenc a maga korában népszerű, a verbunkos hagyományokat folytató táncdallamokra komponálta zongoraverseny jellegű Magyar fantáziáját. Bartók Béla nagyszerű életművének egyik kiemelkedő darabja a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve, amelynek 84 évvel ezelőtt, 1936-ban ugyanezen a napon volt a bemutató előadása. “A Zene összefoglaló mű, benne van a világháború fenyegetésének árnyékában élő magyarság lélekrajza, a kor európai zenéje és a zeneszerzőnek a jobb jövőbe vetett hite is” – emlékeztet a kommüniké.

Balázs János zongoraművész versenyművek szólistájaként fellépett a világ nagyvárosaiban, többek között Brüsszel, Dortmund, Bécs zenekaraival, itthon pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Danubia, Dohnányi, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt vendége. A 20. század nagy magyar zongoraművésze, Cziffra György emlékének ápolása céljából 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált. Balázs Jánost többek között Liszt Ferenc-díjjal, Kossuth-díjjal, Gramofon-díjjal, és Prima-díjjal tüntették ki.

Kovács János karmester 1987-1990 között az Operaház első karmestere, 1992-től a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere. 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első karmestere, 2003-ban és 2006-2007-ben az Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója, majd 2007-től első karmestere. 2014 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere. Kovács János elismerései között van többek között a Liszt-díj, a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory-díj, valamint a Prima Primissima-díj – áll az összegzésben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.