Felhívás: Tiszteljük meg a világ cigányait azzal, hogy elénekeljük a nemzeti himnuszukat!

(Budaörs, 2021. január 16. – Budaörsi Infó) A budaörsi Romano Glaszo együttes egy különleges pályázati felhívást tett közzé közösségi oldalán. 

 

 

Az Együttes közösségi oldalán arra kéri az együtteseket, szólistákat, zenészeket, énekeseket, profikat és amatőröket, a kicsiket és nagyokat, hogy énekeljék el, játsszák el bármilyen hangszeren a nemzetközi cigány himnuszt.

Vegyék fel telefonnal, illetve bármilyen készülékkel és rakják fel a Facebookra, vagy küldjék el az együttesnek (romanoglaso@gmail.com).

Lakatos György, az Együttes vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azért írták ki ezt a pályázatot, mert 1971. április 8-án, azaz 50 évvel ezelőtt fogadták el Londonban a nemzetközi cigány himnuszt, a Gelem, gelem lungone dromenca, azaz Mentem, mentem hosszú úton kezdetű dalt.

 

 

lakatosgyorgy2020

 

„Ez óriási, fantasztikus történelmi esemény a világon élő minden cigány ember számára.

Vállaljunk velük közösséget, tiszteltjük meg a világ cigányait azzal, hogy elénekeljük a nemzeti himnuszukat. Bárhogy elénekelhetitek, bármilyen hangszerrel el lehet játszani. Eredeti formában, spanyol-flamenco stílusban, operásan, diszkósítva, reppelve, szóval, ahogy szeretnétek.”

 

 

A nemzetközi cigány/roma himnusz szövege:

Gelem, gelem, lungone dromenca
Maladilem bahhtale Romenca
Ah, Romale, kathar tume aven,
Le cahrenca, bahhtale dromenca?
Aj, Romale, aj, Shavale, Romale!
Aj, Romale, aj, Shavale, Romale!

 

A nemzetközi roma/cigány himnusz egyik változatát – a budaörsi Romano Glaszo előadásában – ide kattintva tudják megnézni:

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.