Leadható a használt étolaj az Aldi 11 áruházánál – A Molnál 2011 óta van erre a lehetőség

(Budaörs, 2020. december 26. – Budaörsi Infó) A használt étolaj visszagyűjtésével bővíti a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket magyarországi áruházainál az Aldi, a tesztüzem a vállalat 11 üzleténél indul. A Molnál már 2011 óta létezik a lehetőség. Budaörsön is újabb fogadó helyszínek létesültek idén decembertől.

 

A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik – közölték.

A kültéri tárolók az országos tesztüzemben részt vevő Aldi üzletek bejáratához közeli helyeken találhatók.

A vállalat tájékoztatása szerint Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, de ennek csak körülbelül 2 százalékát gyűjtik be.

 

 


 

Pár napja adtuk hírül, hogy Budaörsön 2020. december 15-től négy új helyszínen ingyenesen lehet leadni a háztartásokban keletkező használt sütőolajat:

Mező utcai szelektív gyűjtő szigetnél

Ifjúság utcai szelektív gyűjtő szigetnél

Patkó utcai szelektív gyűjtő szigetnél

Holdfény utcai szelektív gyűjtő szigetnél

 

hasznaltolaj

 


 

  A használt sütőolaj jelentősen terheli a környezetet. A talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. A csatornahálózatba kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, a természetes vizekben pedig egy csepp használt étolaj ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A használt étolaj ugyanakkor érték, mert a tisztított használt olaj gyakorlatilag teljesen újrahasznosítható; a tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át – jelezte az Aldi.

A Mol hétfőn arról tájékoztatott, hogy a 2011-ben elindított használt sütőolaj-gyűjtő programjában országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, ahol a lakosság leadhatja a használt étolajat.

A használt sütőolaj esetében kiemelten fontos a szelektív gyűjtés!

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.