Nobilis Márió, a Nepomuki Szent János plébánia kisegítő lelkészének gondolatai Advent negyedik vasárnapján

(Budaörs, 2020. december 20. – Budaörsi Infó) Az adventi készülődés Budaörsön az elmúlt években különlegesen zajlott. Színes programok és minden szombaton gyertyagyújtás várta az embereket a Templom téren. Idén a rendkívüli járványhelyzet miatt másként kell, hogy hangolódjunk az ünnepekre. A budaörsi televízió, a 2040TV és a Budaörsi Infó szerkesztőségének együttműködésében ebben szeretnénk segíteni a budaörsieknek.

 

 

A korábbi években minden szombaton a budaörsi gyertyagyújtás alkalmával a helyi felekezetek képviselői megosztották a hívekkel a gondolataikat. Mivel idén a rendkívüli helyzet miatt nincs lehetőség rendezvények megtartására, ezért a TV 2040 műsorában és a Budaörsi Infó Online-on olvashatják a budaörsi felekezetek vezetőinek gondolatait advent négy vasárnapján.

 

 

advent2020 (7)

 

 

Nobilis Márió, a Nepomuki Szent János plébánia kisegítő lelkészének adventi gondolatai:

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus, mindörökké ámen.

Kedves testvéreim. Nem szeretjük, ha kibillentenek minket a megszokásainkból. Azt hiszem, hogy ez mindannyiunkra teljesen érvényes.

Az a jó, azt szoktuk meg, arra vágyunk, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogy szokott, akkor érezzük magunkat biztonságban. Ha ezt a gondolatot összevetjük a jelen pillanattal, akkor azt kell mondanunk, hogy most nagyon sok minden nem úgy van ahogy szokott.

Ez az Advent nem olyan, mint a megszokott, és ez a Karácsony még kevésbé lesz olyan, mint ahogy általában szokott.

Nem is sorolom, hogy mi minden okozza ezt a különbséget, mert nagyon jól látjuk, érezzük, talán fáj is sok minden, mert most nem lehet úgy, mint más években.

Vajon miért nem? Jól van-e ez így? Mi az, amit mégis megtehetünk. Mi az, amire különösen oda kell figyelnünk ebben a helyzetben.

Nem szeretjük, ha kibillentenek minket a megszokásainkból. A mostani időszak főszereplőit, Máriát és Józsefet, akikről Ádventben szó van, és Karácsonykor ott látunk Jézus születésénél, amit mindannyian ünneplünk.

 

 

advent2020 (6)

 

Máriát és Józsefet sok minden kibillentette a megszokásaiból. Ők egyszerűen egy szép életre készültek, mint egy jegyespár. Elképzelték hogyan fognak élni Názáretben, hogyan fog József dolgozni, hogyan fogja Mária vezetni a háztartást gyermekei körében.

De először is jött az angyali üdvözlet. Ismerjük a történetet a Szentírásból, amikor Máriának Gábor angyal hírül adja, hogy az ő életében másként lesznek a dolgok.

Isten őt kiválasztotta, de ez a kiválasztottság azt is jelenti, hogy egy egészen szokatlan útra, pályára viszi őt.

Aztán József is belép a képbe, neki is meg kell értenie, hogy az ő élete sem úgy zajlik, ahogy azt elképzelte férjként, családként.

Aztán jönnek a közelebbi problémák és váratlanságok. Nem elég hogy Jézus születésére készülnek és ezt a furcsa helyzetet a környezetükkel meg kell értetni, de egyszer csak jön a császár parancsa, hogy mindenki menjen vissza a származási helyére, mert összeírást tartanak az országban, népszámlálást.

El kell indulniuk az ismeretlenbe. Azt mondja a Szentírás Lukács Evangéliuma második fejezetének az első verseiben; történt azokban a napokban, rendelet ment ki Augustus császártól, hogy írassék össze az egész földkerekség.

El is ment mindenki, hogy összeírjanak mindenki a maga városába. Fölment tehát József is Galileából, Názáret városából Júdeába, Dávid városába, amelyet Betlehemnek hívnak, mert Dávid házából és nemzetségéből való volt. Hogy összeírják Máriával eljegyzett feleségével, aki áldott állapotban volt. Amikor ott voltak eljött az ideje, hogy szüljön, és megszülte első szülött fiát.

Pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson. Az összeírás, a vándorlás, a tömeg ami Betlehemet ellepi, hogy nem kaptak helyet a szálláson, hogy istállóba kényszerülnek, jászolban születik meg Jézus. Aztán pár nappal vagy héttel később Heródes üldözése amellyel el akarja tenni láb alól a gyermeket. Menekülés Egyiptomba és így tovább.

 

 

advent2020 (8)

 

Ha valakinek nem úgy zajlott a Karácsony, ahogy szerették volna, ha valakinek nem úgy alakult az élete, ahogy azt elképzelte, ahogy az szokás volt, amire vágyott, és amit biztonságosnak tartott volna, akkor az éppen Mária, József és az a Jézus ilyen, akinek a születését Karácsonykor az egész keresztény világ, az egész mai kultúra megüli, és amiért mi is itt vagyunk.

Amiért mi is meggyújtottuk Adventkor a negyedik gyertyát. Vajon készülhetünk-e ellenkező módon erre. Pont úgy, ahogy az eredeti történettel ellenkezik.

Nem azt kell e mondanunk, hogy ez a bizonytalanság ez éppenséggel megfelelő Adventnek és Karácsonynak.

Mária és József nem felháborodtak, nem összeesküvés elméleteket szőttek.  Nem valami cseles módon ki akarták kerülni a valós helyzetet, hanem azt mondták, hogy pontosan ebben a helyzetben követik Isten akaratát.

Ebben a helyzetben szeretnék megélni azt a szeretetet, ami a környezetük felé köti őket.

Ha az igazi Karácsonyt szeretnénk, akkor nem a megszokásokat kell reklamálnunk, nem valami módon ki kell cseleznünk a jelen pillanatot, hanem meg kell találnunk benne azt, hogy ott van Isten, ott van a szeretet lehetősége, és éppen ezekben a bizonytalanságokban vagyunk a legközelebb ahhoz, aki az ünnepet számunkra lehetővé teszi Jézus Krisztushoz.

 

 

 

A sorozat korábbi részei:

Petőné Püski Ilona, budaörsi református lelkész gondolatai Advent első vasárnapján

Endreffy Géza, a Budaörsi Evangélikus Egyházközség lelkészének gondolatai Advent második vasárnapján

Durkó István, a Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet lelkipásztorának gondolatai Advent harmadik vasárnapján

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.