Durkó István, a Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet lelkipásztorának gondolatai Advent harmadik vasárnapján

(Budaörs, 2020. december 13. – Budaörsi Infó) Az adventi készülődés Budaörsön az elmúlt években különlegesen zajlott. Színes programok és minden szombaton gyertyagyújtás várta az embereket a Templom téren. Idén a rendkívüli járványhelyzet miatt másként kell, hogy hangolódjunk az ünnepekre. A budaörsi televízió, a 2040TV és a Budaörsi Infó szerkesztőségének együttműködésében ebben szeretnénk segíteni a budaörsieknek.

 

 

A korábbi években minden szombaton a budaörsi gyertyagyújtás alkalmával a helyi felekezetek képviselői megosztották a hívekkel a gondolataikat. Mivel idén a rendkívüli helyzet miatt nincs lehetőség rendezvények megtartására, ezért a TV 2040 műsorában és a Budaörsi Infó Online-on olvashatják a budaörsi felekezetek vezetőinek gondolatait advent négy vasárnapján.

 

Advent harmadik vasárnapján Durkó István, a Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet lelkipásztorának gondolatait közvetítjük olvasóinknak.

 

 

advent2020 (17)

 

“Az Advent a várakozásnak, az elcsendesedésnek az ideje. A lelkünket is fel kell öltöztetni, elő kell készítenünk az ünnepre.

Az ünnep lényege, hogy a mindenható Isten eljön, Jézus Krisztusban megjelenik és emberré lesz. Advent harmadik hetében egy ősi próféciát szeretnék idézni.

Ézsaiás próféta körülbelül 2800 évvel ezelőtt a következőt írja az eljövendő Messiásról. Nem kiállt, nem lármáz, és nem hallatja hangját az utcán.

A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja ki. Jézus Krisztusban ez beteljesedett.

Amikor eljött a Messiás, akkor a Messiás betöltötte ezt, mert Jézus Krisztus tényleg ilyen volt. Nem az utcán lármázott és kiabált, nem erővel és hatalommal, hanem szeretettel képviselte az Isten országát az embereknek.

Nagyon sokszor különböző példázatokat mondott el, amiben megértették az emberek, hogy milyen az Isten országa. A sok példázat közül egyszer, amikor sok ember volt Jézus körül, a következőket mondta:

Képzeljétek el, hogy van egy asszony, akinek van egy nyakéke, és ezen a nyakéken különböző pénzérmék vannak, ezzel van feldíszítve.

Egyszer azt veszi észre, hogy az egyik érme leesett. Ezért az egész házat kitakarítja és keresi ezt a pénzérmét.

Mindaddig dogozik és küzd, amíg megtalálja. Miután megtalálta óriási az öröm. Nem csak maga akar örülni, hanem összehívja a szomszédokat és a barátokat is, és azt mondja, hogy örüljetek velem, mert ami elveszett azt megtaláltam.

 

 

advent2020 (21)

 

Jézus azért mondja el ezt a példázatot, mert az Isten országa is így működik. Amikor valaki hazatalál Istenhez akkor nagy az öröm.

Abban a példázatban Jézus azt mondta el, hogy te vagy az az elveszett érme, te vagy az aki elvesztél és az Isten most is hív.

Adventkor hív, hogy gyere vissza az Istenhez. Adventnek az igazi beteljesedése a te életedben akkor lesz, ha a lelked mélyén ki tudod mondani, hogy: én vagyok az az elveszett érme.

Uram itt vagyok, Istenem itt vagyok és találj meg engem. Hogyha ezt átéled és megtapasztalod, akkor igazi Adventben lesz része.

Ennek a próféciának a második mondata így hangzik: a megrepedt nádszálat nem töri össze és a füstölgő mécsest nem oltja ki.

Mi olyanok vagyunk, főleg itt a XXI. században, hogy ami megrepedt, vagy ami már csak füstölög, azt minden további nélkül kidobjuk.

Mi szeretjük az új a divatos dolgokat. Sőt még az új dolgokat is kidobjuk, mert van egy még újabb nála.

Az Isten országa nem így működik. Jézus nem így gondolkodik. Ennek az Adventnek az üzenete, hogy te is csendesedj el, és gondold át, hogy az Isten értékesnek lát téged, hogy egy új esélyt akar adni.

Pedig olyan sokszor értéktelennek érezzük magunkat. Olyan sokszor átéljük, hogy ilyen pislogó mécsesnek, megtört nádszálnak látjuk és tapasztaljuk az életünket.

Gyötörnek bennünket a kétségek a félelmek, a szorongások, sokszor betegségek jönnek, és az tör meg bennünket.

Van, aki átéli, hogy összeomlik a családi élete. Megrepednek a dolgok. Bizonytalanná és törékennyé válik az ember.

Valóban így van, hogy Isten nélkül az életünk megrepedt nádszál és füstölgő mécses, de mégis a Messiás üzenete, az Isten országának az üzenete az, hogy új esélyt akar neked adni és azt mondja, hogy meg tud újítani, meg tud erősíteni, hogy ne megrepedt nádszál és füstölgő mécses legyél, hanem valami sokkal értékesebb.

Ennek az Adventnek a beteljesülése a te számodra akkor lesz valóságos, ha át tudod élni és a lelked mélyéről ki tudod mondani azt, hogy Istenem, én egy megtört nádszál és egy füstölgő mécses vagyok.

Kérlek, hogy segíts rajtam, gyógyíts meg, erősíts meg engem. Változtass meg engem, adj nekem egy esélyt.

Ha valaki őszinte szívvel ki tudja ezt mondani, az Isten előtt, így tud imádkozni az átéli, hogy az Adventje igazi Advent lesz, akkor találkozik a Messiással.

Tényleg így van, hogy az Advent akkor igazi, a Karácsony akkor igazi ünnep, ha a Messiással találkozunk, aki a középpontjában van az egésznek.

Képzeljük el, hogy Jézus odajön mellénk, megszólít bennünket, mondja a nevünket és kinyújtja a kezét.

Ha mi erre a kinyújtott kézre válaszolunk, és mi is kinyújtjuk a kezünket, és találkozik a két kéz és fel tud emelni bennünket, és vele együtt tudunk tovább menni, akkor lesz igazi Adventünk és igazi Karácsonyunk.

Körülöttünk annyi minden nagyon-nagyon bizonytalan és zűrzavaros, de egy biztos, hogy Jézus kinyújtott keze most is ott van. Ott van a szobában, ott van melletted, a lelkekben. Elérhető, megtapasztalható és átélhető.

Ha Jézus kinyújtott karját megfogjuk, ő ,megerősít és megáld.

Én azt kívánom, hogy ilyen Adventünk és ilyen ünnepünk legyen, ahol a Messiással, magával Jézus Krisztussal találkozhatunk.

Isten áldjon meg mindenkit.”

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.