Endreffy Géza, a Budaörsi Evangélikus Egyházközség lelkészének gondolatai Advent második vasárnapján

(Budaörs, 2020. december 6. – Budaörsi Infó) Az adventi készülődés Budaörsön az elmúlt években különlegesen zajlott. Színes programok és minden szombaton gyertyagyújtás várta az embereket a Templom téren. Idén a rendkívüli járványhelyzet miatt másként kell, hogy hangolódjunk az ünnepekre. A budaörsi televízió, a 2040TV és a Budaörsi Infó szerkesztőségének együttműködésében ebben szeretnénk segíteni a budaörsieknek.

 

 

A korábbi években minden szombaton a budaörsi gyertyagyújtás alkalmával a helyi felekezetek képviselői megosztották a hívekkel a gondolataikat. Mivel idén a rendkívüli helyzet miatt nincs lehetőség rendezvények megtartására, ezért a TV 2040 műsorában és a Budaörsi Infó Online-on olvashatják a budaörsi felekezetek vezetőinek gondolatait advent négy vasárnapján.

 

 

Advent második vasárnapján Endreffy Géza, Budaörsi Evangélikus Egyházközség lelkészének gondolatai:

 

 

advent2020 (14)

 

“Közeledik a Karácsony, készülünk a nagy ünnepre, de nem biztos, hogy így szeretne az ember felkészülni az ünnepekre.

Be vagyunk zárva, össze vagyunk zárva, rengeteg a bizonytalanság az ember életében. De mégis szeretnénk valahogy ünnepre készülni. Mert nagyon jól tudjuk, hogy mennyi csalódás van mögöttünk.

Közeledik egy ünnep, közeledik valami, amit szeretnénk igazán boldogan, felszabadultan megünnepelni. Amikor szabadnak érzi magát az ember, most pedig nem az. Ezt nagyon nehezen dolgozzuk fel mindannyian. A készülődés és az ünnep időszakában is. Nagyon sokszor megfizettük már annak az árát is, hogyha nem álltunk készen egy ünnepre.

Valahogyan szerettünk volna ünnepelni, de mégsem volt ott a lelkünk ahová meg kellett volna érkeznie annak érdekében, hogy felszabadultan ünnepelhessünk.

Éppen ezért csodálatos vigasztalás az, az ige, amit hoztam, az evangélikus útmutató szerint Advent második vasárnapjának az igéje, amely így hangzik: egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.

Az 1600-as években egy angol puritán prédikátor amikor az ige hirdetése miatt börtönbe került, ott a börtönben írt egy nagyszabású művet, ami a keresztény ember életéről szól. Arról, hogy hogyan keresi az életében az Istent, és hogyan érkezik meg az Isten országába a végén. Ő az, aki a zarándok és ezt az utat járja végig, a Zarándok útja című könyvében.

Egyszer csak megérkezik egy helyre, aminek az a neve, hogy Hiúság vására. Ahogy megérkezik erre a helyre, azt tapasztalja, hogy mindenki, aki ebben a városban van, valahogy lefelé hajol, maga előtt keresi a szerencséjét, a boldogulását.

Nagyon ilyennek a mai embert is. Olyan gyomrosokat kapott a mai ember, akár a saját élete, bűnei, szerencsétlensége, bénasága, vagy mások gonoszsága miatt, hogy egy kicsit meghajlott a háta. Maga elé görnyed, és valahogy csak azt látja ami maga előtt van.

Amikor a zarándok megérkezik ebbe a városba azt látja, hogy mindenki feje fölött ott van a korona.

Mindenki számára el van készítve az üdvösség a vigasztalás, de senki nem emeli  fel a fejét, mindenki csak maga előtt keresi a boldogulását. 

Advent második vasárnapjának az evangélikus útmutató szerint pontosan ez az üzenete. Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket! Telítsétek meg friss levegővel a tüdőtöket, húzzátok ki magatokat. Figyeljetek oda Isten vezetésére.

Egészen másképpen kell küzdenünk, egészen másképpen kell készülődnünk az ünnepre, de ahhoz hogy az ünnep valódi ünnep legyen számunkra keressük meg Isten vezetését, egyenesedjünk fel, nézzük meg azt, hogy ő mit mond, ő hogyan készít fel bennünket erre az ünnepre. A nagy találkozásra, hiszen a Karácsony ünnepe arról szól, hogy az úr Jézus Krisztus, a világmegváltója, a szabadító, az üdvözítő megszületett, ezt hirdetik a pásztorok is. Ezért jönnek el a napkeleti bölcsek is. Ezért van az ünnep mindannyiunk számára.

Megszületik a Megváltó, erre az ünnepre kell készülni. Azért hogy megértsük, hogy a szívünkbe tudjuk fogadni és bezárni mindazt, amit az ő ittléte jelenléte jelent a mi számunkra. Ahhoz viszont bizony készülődnünk kell. Az egyik ilyen mozzanat, hogy egyenesedjünk fel. Ne azt nézzük, ami közvetlenül előttünk van. Ne azokat az apró dolgokat ragadjuk meg és gondoljuk azt, hogy ezek adnak biztonságot a számunkra, ebben a nagyon bizonytalan időben. Hanem figyeljük Istent és hallgassuk meg vigasztalását: én eljövök, közel vagyok hozzád. Ha én jelen leszek az életedben, akkor én vigasztalás és erőforrás és bátorítás leszek akkor is, amikor a legnagyobb cunamik tombolnak a környezetünkben, amikor a legnagyobb bizonytalanságba van kergetve az embere, amikor összegörnyedve éli az életét. Ezért vigasztalás ez a nap számunkra.

Egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok. Isten jön, és ma is az ő igéjével rendet akar teremteni. Isten ma is gyógyítani és szabadítani akar, és ezt meg is tapasztaljuk a saját életünkben.

Legyen ez mindannyiunk ünnepe. Legyen ez a készülődés fő gondolata a mi számunkra. Hogy felszabadult lélekkel, nem kétségbeesve csak a saját eszközeink között kutatgatva nézzük meg, hogy tudunk felkészülni erre az ünnepre, hanem hogy hogyan készít fel bennünket az Isten. Egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket, figyelünk az Isten hívására vezetésére, az Isten szavára, mert ő ma is jelen akar lenni a mi életünkben. Mégpedig egy gyógyító jelenléttel. Gazdagodjunk meg az ő jelenlétében ahogy készülődünk erre az ünnepre.

Ámen.”

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.