Ma ünnepli 27-dik születésnapját a budaörsi Romano Glaszo együttes

(Budaörs, 2020. november 27. – Budaörsi Infó) Ma ünnepli 27. születésnapját a II. Romano Glaszo együttes, amely 1992. november 27-én alakult meg Budapesten, az akkori középiskolás és egyetemista fiatalok közreműködésével. Boldog születésnapot és további sikeres munkát kívánunk nekik! 

 

 

Lakatos György, az együttes vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Romano Glaszo 1992. november 27-én alakult meg Budapesten.

Az induláskor együttes tagjai voltak: Szilvási István, Mata András, Prónai Csaba, Bordas Attila – Satya (+) és Lakatos György. 

 

 

 

„A felvételen a II. Romano Glaszo együttes látható. A zenekar 1993-ban az MTV által szervezett országos Ki Mit Tud?-on első helyezést ért el. Az együttes zenéjére nagy hatást gyakorolt az Ando Drom együttes, illetve Balogh János és Zsigó Jenő.

A zenekar tagjai a 90-es évek közepétől más, populárisabb, divatosabb zenét előadó együttesekbe mentek át. A zenekar 2009-ben újra szerveződött, ez lett a III. Romano Glaszo együttes, amely azóta is működik, él” – mondta el Lakatos György.

 

 

 

 

Jelenleg hány főből áll a zenekar? 

“A Romano Glaszo együttes 12 állandó tagból áll, habár meg kell jegyeznem, hogy nagyon ritka az az állapot, amikor az egész zenekar, mindenki egyszerre ott tud lenni az előadásokon vagy a próbákon. Ennek nagyon egyszerű oka van, ugyanis a fiatalok közül szinte mindenki tanul még középiskolában vagy egyetemen, illetve az „öregek” családfenntartók, tehát dolgoznak.

 

 

lakatosgyorgy2020

 

 

Amikor táncballadát adunk elő, vagy nagyobb színpadi művet alkotunk meg, akkor előfordul, hogy kiegészül a zenekar akár ideiglenes tagokkal akár 25-30 főre is. Többek között a Halálra táncoltatott lány – holokauszt táncballadát, de más műveket is színpadra szoktunk vinni.”

 

 

postartromanoglaszohet202006 (1)

 

Mi változott az elmúlt években? 

„A jelenlegi, tehát a III. Romano Glaszo együttes sokban különbözik a II. Romano Glaszo együttestől, csak néhány példa:

A jelenlegi együttes sokkal nagyobb létszámú, hiszen 12 fős az együttes.

A zenekarban annak idején csak fiúk voltak, most több a lány.

Szinte csak cigány népzenét adtunk elő a régi együttesben, most magyar, cigány, szerb, spanyol és mindenféle népzenéket adunk elő, de még pop-dalokat is.

A jelenlegi Romano Glaszo együttesben cigányok és nem cigányok közösen zenélnek, táncolnak, dolgoznak.

A mostani együttestagok a zenei előadások mellett néptáncokat, színdarabokat, táncballadákat adnak elő, népzenei és néptánc foglalkozásokat tartanak az országban, folklórtáborokat szervezünk.

A zenekar tagjai a Romano Glaszo együttesben betöltött szerepük mellett a Budaörsi Tanodában önkénteskednek, de van aki ott dolgozik: gyerekeket korrepetálnak, sportprogramokat és szabadidős programokat szerveznek.

A zenekar és a Budaörsi Tanoda 2020. áprilisában, a COVID19 járvány idején létrehozták a Budaörsi DigiTanodát, amelynek fő tevékenysége, hogy online, digitálisan segítse, támogassa a gyerekeket a tanulásban, de szerveződnek itt online népzenei előadások, tánctanítás, vetélkedők is.

Vannak hasonlóságok is a régi és a jelenlegi zenekar között, többek között, hogy mindkettő esetében a fiúk kiváló focisták (a régi együttes esetében VOLTAK.)”

 

 

romanoglaszokajlasorozo2020 (1)

 

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehet koncertezni, mivel tölti az idejét a Romano Glaszo együttes?

„Rettenetes ez az állapot, mert előadásokat tartani nem tudunk, de még a tanodás gyerekkel sem tudunk foglalkozni, a próbákat is csak kis létszámmal tudjuk megtartani. Sajnos többen is megbetegedtek, így ők most gyógyulgatnak.

Online tartunk foglalkozásokat gyerekeknek, ami nem tudja helyettesíteni a személyes jelenlétet, de azért van haszna ennek is. A Tanodában azért néhány gyereknek tartunk foglalkozásokat (gitárórák), de nagyon odafigyelve és betartva az előírásokat.

Tervezzük a jövőt, új dalokat, új repertoárt fogunk megvalósítani. Videóklipet készítünk december elején, amikor is 2-3 karácsonyi dalt veszünk fel, majd ezeket kirakjuk a digitális térbe, ezzel is örömöt szerezni, megtartani a kapcsolatot a közönséggel, illetve 2021-ben készülünk egy nagy országos programmal, amelynek címe: „GELEM, GELEM LUNGONE DROMENCA… – MENTEM, MENTEM HOSSZÚ ÚTON…” Országos Cigány Művészeti Programsorozat a Nemzetközi Cigány Himnusz és a Cigány Zászló Elfogadásának 50. Évfordulója Alkalmából.”

 

 

romanoklip2020

 

Milyen más tervei vannak az együttesnek a jövő évet illetően? 

„Minden attól fog függni, hogy sikerül-e a COVID19 járványt visszaszorítani, mi nagyon bízunk abban, hogy már a jövő év első felében teljesen feloldásra kerülnek a korlátozások.

2021-ben – ahogyan az előző kérdésnél is megemlítettem – a legnagyobb programunk az Országos Cigány Művészeti Programsorozat a Nemzetközi Cigány Himnusz és a Cigány Zászló Elfogadásának 50. Évfordulója Alkalmából című programunk lesz. Eme nagy „vállalkozás” teljes egészében a Romano Glaszo együttes és a Budaörsi Tanoda együttes közös tevékenységében fog megvalósulni.

Ez nem azt jelenti, hogy mások nem csatlakozhatnak a programhoz, hiszen már most több zenekar, civilszervezet, önkormányzat, magánszemély csatlakozott a kezdeményezéshez.

Természetesen 2021-ben is sok előadást megtartását tervezzük, de folytatjuk a gyerekfoglalkozásokat, szervezünk nyári folklórtábort is. Már most 6 külföldi előadásunk van lekötve, bízunk abban, hogy el is tudunk majd jutni ezekre.

Teljesen alapvető, hogy azokat az „intézményeket” is üzemeltetjük, működtetjük, amelyeket eddig is: Budaörsi Tanoda, Budaörsi Népzene Tanoda, kispályás focicsapat, Budaörsi DigiTanoda.”

 

 

postartromanoglaszohet202006 (6)

 

Gondoltad volna, hogy ennyi idő elteltével is együtt lesz az együttes, milyen érzések vannak most benned?

„A régi, a II. Romano Glaszo együttes tagjai közül már csak jómagam (Lakatos György) és Mata András vagyunk a III. Romano Glaszo együttes tagjai – mi ketten vagyunk a ‘két öreg’. Az új tagok – egyébként rendkívül fiatalok – 11 és 23 év közöttiek, akik közül legtöbben 2009-ben csatlakoztak a zenekarhoz.

A régi együttes volt tagjai – annak ellenére, hogy már nem zenélnek együtt – rendkívül jó kapcsolatot ápolnak. Sajnos egy volt zenészünk elhunyt néhány évvel ezelőtt.

A II. és a III. Romano Glaszo együttes tagjaival is egészen különleges a kapcsolatom. Az én 3 gyerekem is itt zenél, ami a legnagyobb ajándék számomra. Nem egyszer előfordult, hogy nem értettünk egyet, voltak vitáink, még veszekedés is az együttes tagjaival. Nehéz időszakokon mentünk keresztül, voltak kevésbé jó és vidám napjaink, amit a közönség nem lát. Azonban, most visszanézve minden megszépül. Nem tudok senkire rosszat mondani, csak jó szívvel gondolok mindenkire, aki most és valaha a zenekar tagja volt.”

 

 

ROMANOGLASZOSZULINAP

 


A Romano Glaszo együttesről bővebben: 

 

A Romano Glaszo együttesről már többször olvashattak a Budaörsi Infó Online-on, illetve a Budaörsi Infó nyomtatott változatában. Legutóbb klipforgatásukról számoltunk be, ami az Országos Cigány Művészeti Programsorozat a Nemzetközi Cigány Himnusz és a Cigány Zászló Elfogadásának 50. Évfordulója Alkalmából című programsorozat beharangozójaként készül.

Lakatos Györgytől, az együttes művészeti vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a klip premierje áprilisban lesz.

 

 

romanoklip2020b

 

2020. augusztus 1-jén részt vettek Pozsonyban az International Gypsy Fest – Nemzetközi Roma Fesztiválon is.

 

 

romano2

 

2020. júniusában pedig egy rendhagyó programsorozattal készültek a budaörsiek számára. A karantén hangulatot dalaikkal törték meg.

A Romano Glaszo Hét keretén belül a hét minden napján más-más budaörsi helyszíneken énekeltek, hogy kicsit jobb kedvre derítsék a helyieket.

 

 

romanoglaszokoncertvaroshaza202006 (2)

 

Énekeltek a Városháza előtt, a Kálvária-dombnál, a budaörsi lakótelepen a Budaörsi Tanoda udvarán, a Templom téren a PostART-on és a Kajla sörözőben is.

 

 

romanoglaszokalvariater2020 (1)

 

Budaörsi Infó Online-on minden helyszínről élőben jelentkeztünk be és közvetítettük olvasóink számára a koncerteket. Videóinkat több mint 46 ezren látták.

 

 

romanoglaszohetbudaorsitanoda2020 (2)

 

A Mindenki maradjon otthon! sorozatunk aktív részesei is voltak. A kijárási korlátozás ideje alatt minden héten dalaikkal arra ösztönözték a budaörsieket, hogy maradjanak otthon!

 

 

lakatossarolta_romanoglaszo

 

Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében, kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetség segítő munkájáért  “Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat kapta 2020. augusztusában.

A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket.

 

 

boniusbona2020

 

Szintén az idei évben részt vettek egy rendhagyó Holokauszt megemlékezésen is, ahol az együttes tagjai szereplői lehettek egy tévéfilmnek is.

 

 

romanoglaszoforgatas

 

A kijárási korlátozás kezdetén létrehozták a Digi Tanodát, amelynek segítségével segítettek a diákoknak felzárkózni a tanulásban. Az új helyzetben a tanítást, oktatást, fejlesztéseket, közösségi programokat (amit csak lehet) online közvetítették, illetve valósították meg a tanodás tanulókkal.

 

 

digitanoda

 

De szerveztek FolkFutball mérközést is Budaörsön. A FolkFutball elnevezésű labdarúgó torna nem mindennapi módon hívta fel a figyelmet a kirekesztés és a rasszizmus ellen.

 

 

fokball2020b

 

2018-ban elindult a Budaörsi Népzene Tanoda is, ami a Romano Glaszo együttes tagjainak köszönhető.

 

 

nepzeneitanoda18_11_08 (12)

 

 

De arról is beszámoltunk már, hogy miként szűnt meg Budaörsön a bukás a Budaörsi Tanodának köszönhetően. Az elmúlt években a Romano Glaszo együttes neve összeforrt a Tanodával. Sikert sikerre halmoz a lelkes csapat.

Hozzá kell még azt is tennünk, hogy 2017-ben Lakatos György Hauser József Városi Közművelődési Díj-ban is részesült. A Díjat annak a személynek, vagy szervezetnek ítéli oda a Képviselő-testület aki hosszú időn keresztül eredményesen tevékenykedett Budaörs város kulturális, közművelődési életében, munkássága, magatartása példaként állítható mindannyiunk elé.

 

 

hauser_jozsef_kozmuvelodesi_dij

 

 

Sorolhatnánk még napestig érdemeiket, viszont most, hogy 27-dik születésnapjukat ünnepli a Romano Glaszo együttes további sok sikert és boldog születésnapot kívánunk!

 

 


 

 

 

Az együttessel kapcsolatos korábbi cikkeink:

 

Gelem, gelem… – Hová megy a budaörsi Romano Glaszo együttes?

A budaörsi Romano Glaszo együttes a Nemzetközi Roma Fesztiválon (videó)

Véget ért a Romano Glaszo Hét! – Több mint negyvenhatezren nézték a koncerteket online

Mindenki maradjon otthon! – Romano Glaszo: Lakatos Sarolta és Feka Béla előadása

Budaörsi díjazott! – Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért Díj

Rendhagyó Holokauszt megemlékezés

A Budaörsi DigiTanoda heti programja

FolkFutball Budaörsön – Sporttal a kirekesztés és a rasszizmus ellen

Sikeresen zárta az évet a Budaörsi Tanoda

Elindult a Budaörsi Népzene Tanoda

Elindult a Budaörsi Népzene TanodaBudaörs, ahol megszűnt a bukás az iskolákban

Átadták a 2017-es városi Hauser József közművelődési és a Sport-díjakat Budaörsön (VIDEÓ)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.