Hol kell maszkot használni Budaörs közterületein?

(Budaörs, 2020. november 11. – Budaörsi Infó) A budaörsi önkormányzat képviselő-testülete nevében Wittinghoff Tamás polgármester két rendeletet alkotott 2020. november 11-én a kihirdetett veszélyhelyzet miatt, amelyekre az elmúlt éjszaka kiadott kormányrendelet szólítja fel a polgármestereket. Az egyik rendeletből megtudható, hogy Budaörsön mely közterületeken és nyilvános helyeken kötelező a maszkhasználat. A másik rendelet azt szabályozza, hogy éjszakára részlegesen bezárnak a kutyafuttatók.

 

 

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy a koronavírus-járvány második hulláma sokkal súlyosabbnak bizonyult, mint ahogyan tartottak tőle.

“Sajnos, előre látható volt a baj, s ezt sokszor szóvá is tettük, hisz a járvány elszabadulása összeroppanthatja az egészségügyi ellátórendszert, mely súlyos emberáldozatokhoz vezethet.

Mélyen együtt érzünk a járvány-sújtotta a családokkal, gyors és teljes gyógyulást kívánva a betegeknek, részvétünket az eltávozottak hozzátartozóinak. Úgy tudjuk, hogy városunkban szerencsére nincs kiemelkedően nagy számú megbetegedés, bár pontos adatokat sajnos nem közölnek velünk a hatóságok. Azoknak, akiket érint, egy eset is sok – hiszen nem számokról van szó, hanem emberéletekről.

A járvány elleni védekezés hatékonyabb eszközeinek alkalmazásával most ősszel sokáig késlekedett a kormány, csak remélni tudjuk, hogy ez a késedelem nem okozott visszafordíthatatlan helyzeteket.

A napokban – feltehetően a napi megbetegedések országos számadatainak hatására – változott a hozzáállás.

November 4-től ismét a tavaszihoz hasonló módon veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormányzat, és néhány napon belül több korlátozó intézkedés is napvilágot látott.”

 

 

wittinghoff_tamas_budaors_2020apr6

 

“A november 11-én nulla órától hatályba lépő intézkedéseket pontosan csak néhány órája ismerhettük meg a Magyar Közlöny 242. számában megjelent kormányrendeletből[1], ezeket az új szabályokat foglalom most össze városunk lakosai számára. A rendelkezések egy hónapig érvényesek.

 

 

magyarkozlony

 

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

 


Igazolás-minta az alábbi linken letölthető:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta?fbclid=IwAR3el_bc7C83AIb3VELPAHOFPnQPlEwpeA5uTJB7LSo26tqVtJWsSNy2bHk


 

Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, de annak 500 méteres körzete nem hagyható el. A kutyafuttatókat Budaörsön külön rendelettel éjjel 22 és 5 óra között zárva tartjuk, nyitvatartási időben is csak legfeljebb öten tartózkodhatnak ott.

 

 

ujkutyafuttato1903 (4)

 

 

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából szabad tartózkodni. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A kormányrendeletben külön nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak megtartása mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

 

 

budaorsi_katolikus_templom2_2020okt11_mti

 

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.

 

 

budaors_varosi_uszoda_es_sportcsarnok

 

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban a 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

 

 

szamitogep_digitalis_hack_virus_internet_vilaghalo

 

Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az esküvőn csak meghatározott személyek vehetnek részt.

 

 

hazassag_lakodalom_par_eskuvo

 

Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell. Itt jegyzem meg, hogy Budaörsön az önkormányzati fenntartású intézményekben mi már szeptember óta kéthetente teszteljük a dolgozókat.

A hat éven felüliek maszkviselésével és az egymástól való távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselést kötelezővé tették. Az egyes közterületek kijelölése a polgármester feladata lesz, ezt hamarosan Budaörsön is megtesszük.

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A maszkviselésre és a távolság-tartásra vonatkozó eddigi szabályok továbbra is kötelezőek maradnak.

 

Ezek tehát az új szabályok, amelyek november 11-én nulla órától lépnek hatályba.

 

 

maszk

 

A veszélyhelyzeti szabályok értelmében egyebekben az önkormányzat képviselő-testülete nem ülésezhet, a hatáskörébe tartozó döntéseket – akár csak tavasszal – most is a polgármester hozza meg.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően – az azonnali döntést igénylő helyzetek kivételével – a polgármester a döntése előtt kikéri az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok véleményét az előterjesztésről. A közmeghallgatás hagyományos módon, képviselő-testületi ülés keretében történő megtartására sincs lehetőség, ezért a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat elektronikus úton várjuk a lakosságtól, a város honlapján (www.budaors.hu) szereplő email-címre.

Egyelőre ennyit, ígérem, hogy későbbiekben is folyamatosan tájékoztatom Önöket a helyzetről.

Addig is kérem, hogy nagyon vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!”

 

 

A maszk viseléssel kapcsolatos szabályok Budaörsön

 

Budaörs város területén a következő közterületeken illetve nyilvános helyeken-a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével – köteles mindenki maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot az orrot és a száját folyamatosan elfedő módon viselni:

 

a.) 5 órától 20 óráig tartó időszakban: az autóbusz megállókban és az autóbusz végállomás területén.

A vasútállomás nyilvános területén.

 

b.) 7:30 órától kezdődően 16:30 óráig, ettől eltérő nyitvatartási idő esetén az intézmény nyitását megelőző fél órával kezdődően és a zárás fél órával követő időponttal bezárólag.

 

A veszélyhelyzet időszakában is nyitva tartó közintézmény – különösen iskola, óvoda, bölcsőde, rendőrség, bíróság, ügyészség, a Városháza – megközelítésére szolgáló bejáratától számított 200 méteres távolságon belül az utca vagy tér azon oldalán lévő járdán, ahol a közintézmény épülete elhelyezkedik, valamint ezen intézmény nyilvános parkolóiban.

 

Az Egészségügyi Központ, az orvosi rendelők és gyógyszertárak előtti járdán a megközelítésre szolgáló bejárattól számított 100 m-es távolságon belül, valamint az ezekhez tartozó nyilvános parkolóban.

 

c.) A helyi termelői piac területén a nyitvatartási idő alatt.

 

A maszkviselés szabálya nem vonatkozik a sporttevékenységet végzőkre, valamint a zöldterületek és a parkok területére.

 

E rendelet rendelkezéseit 2020. december 11-ig lehet alkalmazni.

Ez a rendelet 2020. november 12-én lép hatályba.

 

 

 

kutyafuttatonyitvatartas maszkviseles

Kapcsolódó dokumentumok:

Budaörs azon közterületeinek és nyilvános helyeinek kijelöléséről, ahol kötelező a maszkhasználat

A kutyafuttatók részleges bezárásáról

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.