Koronavírus – Országos tisztifőorvos: a kijárási korlátozás célja a csoportosulások megszüntetése

A kijárási korlátozással az a cél, hogy megszüntessék a csoportosulásokat, amelyek a vírus terjedését fokoznák, és akár egy szórakozóhelyen összeverődő fiatalok tovább tudnák terjeszteni a betegséget – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

 

Müller Cecília a fiatalok türelmét is kérve azt mondta: nagy a felelősségük, hiszen ők maguk nagy eséllyel nem betegszenek meg súlyosan  – észre sem veszik, hogy elkapták a vírust vagy rendkívül tünetszegényen zajlik náluk a megbetegedés -, viszont szeretteiknek hazaviszik a fertőzést.

A fiatalok kezében lehet most a szülők és a nagyszülők élete – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.
Müller Cecília közölte: az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul a napokban, dinamikus emelkedés és exponenciális növekedés jellemzi a járvány terjedését Magyarországon és Európában egyaránt.

Kiemelte: több európai országban az egészségügyi ellátórendszer már teljesítőképessége határához érkezett; ezt szeretnék Magyarországon elkerülni.

Az országos tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában az igazolt fertőzöttek száma 3928-cal emelkedett, 84-en elhunytak. Az áldozatok 49 és 93 év közöttiek voltak, túlnyomó részük krónikus megbetegedésben szenvedett, mindössze 6 százalékuknál volt a halál oka kizárólag a koronavírus-fertőzés.

Müller Cecília hangsúlyozta: egész Európa nehéz helyzetben van, mindenkinek mindent meg kell tenni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Különösen nagy a felelősségük az intézmények, üzletek, vendéglátóhelyek üzemeltetőinek a szabályok betartásában és betartatásában. Ez a helyzet mindenki számára rendkívüli kihívás, a szabályok betartásához türelemre, megértésre és lemondásra van szükség a fiatalok részéről is – emelte ki.

Nő a kórházban kezeltek száma és sokan kérdezik, mit kell, mit lehet bevinni a kórházba, ezért a tisztifőorvos elmondta: szükség van személyes iratokra, taj-kártyára, zárójelentésre, leletekre, az addig szedett gyógyszerek listájára, hozzátartozó elérhetőségére, tisztálkodási eszközökre, személyes használati tárgyakra, lehetőleg egyszer használatos műanyag evőeszközre, a kapcsolattartáshoz szükséges telefonra, és ha a kórház szabályai lehetővé teszik, ruházatra.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: ha elkészül a vakcina, a beadása önkéntes és ingyenes lesz, először az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegek és az idősek kapják majd meg.

A tisztifőorvos közölte azt is, hogy a járvány kezdete óta 94 916 fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, 3,3 százalékuk egészségügyi dolgozó, ami kedvező adat, sokkal jobb, mint a 10-15 százalékos európai átlag. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.