Halottak napja – Elhunyt szeretteikre emlékeznek az emberek hétvégén

(Budaörs, 2020. november 1. – Budaörsi Infó) Országszerte sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját mindenszentek és halottak napja alkalmából a hétvégén és jövő hétfőn.

 

 

A 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. paragrafusa szerint az önkormányzatok kötelező feladata a köztemetők kialakítása és fenntartása. Budaörs Város Önkormányzata ennek a feladatnak a Budaörsi Újtemető fenntartásával tesz eleget, amely Törökbálint területén található.

A temető üzemeltetését a BTG Kft. (2040 Budaörs, Dózsa György utca 21; (23) 420 151) végzi.

A temető gondnoka: Görföl Kosztasz, elérhetősége: +36/ 30 9000 917.

 

A temetői iroda nyitva tartása:      

hétfőtől – péntekig, 8:00 – 16:00 óra között.

 

A sírkert nyitva tartása:

nyári időszakban:          minden nap 6:00 – 20:00 között,

téli időszakban:            minden nap 7:00 – 17:30 óráig áll a temető látogatók rendelkezésére.

 

 

gyertya_mecses_mindenszentek_temeto_015_1956_os_fidesz_budaors_megemlekezes22

 

Emellett két további temető is van Budaörsön, az Ó temető és a Nefelejcs utcai Régi temető, amelyeket a Katolikus Egyház tartja fent. Előbbibe azonban már egyáltalán nem, utóbbiba pedig csak rátemetéssel, valamint lejárt és felszámolt sírhelyek helyett lehet temetkezni.

 

 

regi_temeto_budaors_2018marc14

 

Megemlítendő még a magyar-német katonai temető, ahova a második világháború idején a Budapest körzetében, valamint az Észak- és Kelet-Magyarországon elesett mintegy 132 200 német és 570 magyar katona, korábban jeltelen sírokban nyugvó exhumált maradványai kaptak helyet. Ez Magyarország legnagyobb második világháborús katonatemetője, és bár az alapkövet még 1996-ban lerakták, csak 2002-ben szentelték fel.

 

 

katonaitemeto181121 (18)

 

katonaitemeto181121 (1)

 

A fővárosi köztemetők hétfőig hosszabb nyitva tartással reggel 7-től este 8 óráig várják a megemlékezőket. A temetői irodák reggel 8-tól este 6-ig lesznek nyitva, ezekben kötelező a maszk és a kézfertőtlenítő használata, és az ügyféltérben egyszerre csak annyi ember tartózkodhat, ahány aktív ügyfélpult van.

November 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a sírkertekben, kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahová ez idő alatt díjmentesen lehet behajtani.

A Budapesti Közlekedési Központ hétvégén a temetőket érintő vonalakon nagyobb járműveket állít forgalomba, a járatok sűrűbben követik egymást, és rendkívüli temetői járatok is segítik a temetőkbe kilátogatókat.

A Budapesti Temetkezési Intézet ilyenkor szokásos közös megemlékezései a koronavírus-járvány miatt elmaradnak.

 

 

regi_temeto_2_budaors_2018marc14

 

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

 

(Budaörsi Infó / forrás: mti / btg.hu / budaors.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.