Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Így készül a gyömbéres répa krémleves

(Budaörs, 2020. október 31. – Budaörsi Infó) Most, hogy jönnek a hűvös lombhullató őszi napok egy melegítő hatású, intenzív fűszeres, energetizáló és immunerősítő levest osztok meg a Budaörsi Infó olvasóival.

 

 

A sárgarépára sokan csak úgy gondolnak, mint a húsleves egyik szükséges elemére, holott a répa egy nagyon sokféleképpen elkészíthető, finom, olcsó és rendkívül értékes tápanyagokat tartalmazó szuper gyökérzöldség.

Én napi szinten fogyasztom, beleteszem: paradicsomszószba, nyersen salátába, majonézesen, gyorsan pároltan, sülten fűszerekkel – elképesztően finom.

 

A gyömbéres répa krémleves hozzávalói:

– 50 dkg sárgarépa (6-8 nagyobb darab)

– 1/2 fej kis zellergumó (elhagyható)

– egy hüvelykujjnyi friss gyömbér gumó

– 1,5 dl tejszín

– 1 db zöldség leveskocka

 

 

repakremleves2

 

Fűszerezés:

1-1 csipet fahéj, koriander, kurkuma, chili, szerecsendió vagy 1 teáskanál curry vagy thai fűszerkeverék, pici citromlé, só, bors ízlés szerint, olivaolaj.

 

Elkészítése:

A répát, zellert, gyömbért meghámozom, karikára vágom, edénybe teszem és olivaolajon gyorsan megpirítom – így egy picit karamellizálódik a répa, kijön az édeskés íze és gyönyörű sárga színt ereszt.

Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Beleteszek egy jófajta zöldség leveskockát, pici sót és ráteszem a fedőt.

Hagyom főni 15-20 percig, míg jól megpuhul minden zöldség. Leveszem a tűzről, botmixerrel jó alaposan krémesre összeturmixolom, beleteszem a tejszínt (növényi rizskrémet) és hozzáteszem a fűszereket, pár csepp citromlevet, és ha szükséges felengedem még annyi vízzel, hogy azért még sűrű maradjon.

Visszateszem a tűzre, összefőzöm és közben kóstolgatom, sózom. Kész is van. Tálalásnál olivaolajat teszek rá és megszórom szezámmaggal vagy tökmaggal.

 

 

repakremleves

 

Fontos:

A gyömbértől erős hatású lesz a leves, ezért aki a nagyon erőset nem szereti hagyja el a chilit. A receptekhez mert úgy szokás, írok mennyiséget, de mindenkit bátorítok rá, hogy nyugodtan térjen el tőle – lehet kevesebb vagy több, lehet más fűszerekkel is.

Megígérhetem, hogy jól fog úgy is sikerülni. Sőt, akár a répát is lecserélheted sütőtökre-annak most jön a szezonja és azzal is megfőzheted ugyanezt a receptet, igazán pompás lesz.

 

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.