170 milliós pályázati lehetőség a roma kultúrára és a pedagógus-képzésre – A Budaörsi Tanoda is indul a pályázaton

(Budaörs, 2020. október 30. – Budaörsi Infó) 2020. október 29-én a budaörsi PostART-on sajtótájékoztatót tartottak egy 170 milliós pályázati lehetőséggel kapcsolatban, amit a roma kultúra és a pedagógus-képzésre írtak ki. A rendezvény házigazdája Lakatos György volt, a Budaörsi Tanoda vezetője. 

 

 

A sajtótájékoztatón részt vett Pájer László, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgató-helyettese és Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló. Zenés műsorral a Budaörsi Tanoda diákjai köszöntötték őket.

 

romapalyazatsajtajromano (3)

 

A Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság170 milliós keretösszeggel – írta ki a pályázatokat.

2021-ben – a nemzetiségi támogatások részeként – a roma kultúra népszerűsítésére 150 millió forint áll rendelkezésre: minimum 200 ezer, maximum 1,2 millió forint igényelhető. Roma nemzetiségi pedagógus továbbképzésekre 20 millió forintot fordíthatnak: minimum 300 ezer, maximum 4 millió forint igényelhető.

 

Pájer László, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság /TEF/ főigazgató-helyettese budaörsi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a pályázatok célja a roma kultúra felelevenítése, a cigány nyelv ápolása és fejlesztése, a hagyományok megőrzése és átadása a fiatalabb korosztálynak. Mindez azt a társadalmi folyamatot segíti elő, amelyben kialakulhat az egészséges roma identitás és létrejöhet egy, a roma társadalom megismerését és befogadását támogató folyamat, szemlélet.

 

romapalyazatsajtajromano (5)

 

“A roma kultúra bemutatásával felhívjuk a figyelmet azokra az értékekre, amelyek hozzátartoznak Magyarország kulturális sokszínűségéhez” – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

 

Tavaly is nagy volt az érdeklődés, a két programban összesen 856 pályázat érkezett, a bírálóbizottság 444 – magas színvonalú – elképzelést támogatott, köztük a Budaörsi Tanoda pályázatát is, mondta el Lakatos György a Budaörsi Infónak.

“Idén is pályázunk, bízunk benne, hogy ismét sikerül támogatást elnyerünk.”

 

romapalyazatsajtajromano (2)

 

A budaörsi eseményen jelen volt Farkas Félix, roma nemzetiségi szószóló is, aki elmondta, hogy azért fontosak ezek a pályázati lehetőségek, mert a segítségüknek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekeknek is lehetőségük nyílik például táborozni, vagy akár eljutni a Balaton partjára is.

 

romapalyazatsajtajromano (4)

 

További részleteket a mostani pályázatokról a ide kattintva találnak. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.