Komposztáljunk – 2021-től tilos lesz elégetni a zöldhulladékot Budaörsön (zöldjárat menetrend link a cikkben)

(Budaörs, 2020. október 29. – Budaörsi Infó) Kerti hulladékot égetés helyett komposztáljuk vagy az ingyenesen biztosított zöld zsákokba helyezzük el, amelyet rendszeresen elszállítanak – hívja fel a figyelmet Budaörs Város Önkormányzata.

 

 

A ZÖLD-, FAHULLADÉK KEZELÉS, ELSZÁLLÍTÁS ÉS ÉGETÉS SZABÁLYAIRÓL

A megszaporodott füstöléssel járó hulladék égetések és a zöld hulladék kihelyezési problémák miatt Budaörs Város Önkormányzata az alábbiakra hívja fel a Tisztelt Lakosság és a Társasházi Közös Képviselők figyelmét:

– Az Önkormányzat 4/2011. (II.04.) rendelete alapján a kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

Kerti hulladék égetése nem végezhető: a) közterületen; b) a rendszeres háztartási hulladék elszállításba bekapcsolt ingatlanon (sem kültéren, sem tüzelőberendezésben).

Március közepétől december közepéig közlekedik a szemétszállítás napján a zöldjárat, mely a zöldhulladék kulturált kihelyezésére rendszeresített zöld zsákokat gyűjti össze. Az zöld színű, ÉTH logóval ellátott zsákokból évente 10 darabot ingyen kap minden regisztrált, családi házas ÉTH ügyfél, melyben avart, fűnyesedéket, szalmát, gallyakat aprítva, kerti gyomokat (virágzás előtt), évelőket, zöldségeket, lehullott gyümölcsöket, elszáradt virágot, faforgácsot, fűrészport (vegyszermentesen) tehetnek ki az ingatlanjuk elé.

További zsákok vásárolhatók a BTG ügyfélszolgálatán is (Dózsa György utca 21.) 2150 Ft/5 db áron.

 

Ha valami nem fér a zöld zsákba, akkor azt hordozható/szállítható darabokra vágva, erős spárgával átkötve tehetik ki.

Hetente 1 köbméter átkötött zöld hulladékot ingyenesen elszállítanak a kertek elől, ami évente akár 40 köbméter nyesedék térítésmentes kezelését is jelentheti családi házanként.

 

 

szemetszallitas1_budaors_2019dec

 

A zsák/kötegelés nélkül vagy nem az ingatlanuk elé kihelyezett zöldhulladékot a Szolgáltató nem viszi el, szabálytalan kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül, szabálysértési bírsággal sújtható.

 

A zöldhulladékot erdőben, természetvédelmi területen lerakni SZIGORÚAN TILOS!

 

 

zoldhulladek

 

 

A ZÖLDJÁRAT MENETRENDJE ide kattintva érhető el.

 

Háztartási szemetet, lomnak minősülő (műanyagot, ragasztót, festéket tartalmazó) bútort, egyéb fa hulladékot, építési, bontási hulladékot, kezelt faanyagot mind nyílt téren, mind házi tüzelő berendezésben veszélyes és TILOS!

Hulladék felhalmozás, túlzott füst- illetve koromképződés esetén az ingatlanon az Önkormányzat munkatársai és a Környezetvédelmi Hatóság ellenőrzésre jogosultak. Hatósági eljárás keretében, hulladék égetéséért 300 000 Ft-os bírság kiszabására is sor kerülhet.

 

2021. január 1-től a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében országos szintű avar- és zöldhulladék égetési tiltás lép hatályba, így Budaörs teljes közigazgatási területén TILOS lesz az égetés.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.