Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására – közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

 

    Von der Leyen azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak.

A megfelelő szinten megállapított minimálbérnek nemcsak pozitív társadalmi hatása van, hanem szélesebb gazdasági előnyökkel jár, mivel csökkenti a bérek közötti egyenlőtlenségeket, segít fenntartani a belföldi keresletet és még inkább munkavállalásra ösztönöz. Hozzájárul emellett a nemek közötti bérszakadék csökkentéséhez is – közölte.

  A javaslat a minimálbérek keretére vonatkozik, a nemzeti hagyományok, a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadságának tiszteletben tartásával. Továbbá tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak – mondta.

Ugyanakkor nem kötelezi a tagállamokat a törvényben előírt minimálbérek bevezetésére, és nem határoz meg közös minimálbér-szintet sem – emelte ki von der Leyen.

A közös minimálbér-szint kérdésével összefüggésben Nicolas Schmit foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos azt közölte, ilyen követelmény bevezetése “teljesen lehetetlen lenne”, és tönkre tenné a gazdaságot. Mivel az egyes tagországok gazdasági teljesíténye különbözik, nem lehetséges teljes mértékű azonosság a minimálbért illetően, azonban felzárkóztatásra és a különbségek lefaragására törekedni kell. Leszögezte, az Európai Bizottság nem ígér azonos mértékű minimálbért minden európainak. Ez nem lenne reális, és felelősségteljes – húzta alá. Az uniós bizottság a minimálbérek meghatározása pozitív irányának ösztönzésére törekszik – tette hozzá.

Az Európai Bizottság közleménye szerint noha minimálbér minden uniós tagállamban létezik, többségükben a minimálbérek biztosításának védelme elégtelen, vagy hiányosságokkal küzd. A javasolt irányelv emiatt keretet hoz létre a minimálbérek védelmének javítására és hozzáférésének biztosítására az Európai Unió egészében. Meghatározza, milyen fellépésekkel és hogyan biztosítható a minimálbérek megfelelő szintje, javaslatot tesz a minimálbér-ingadozások és -mentességek kiküszöbölésére vagy korlátozására, valamint a minimálbérre vonatkozó nemzeti keretek hatékony alkalmazására, és ellenőrzési mechanizmusok bevezetésére.

Célja az is, hogy valamennyi tagállamban elősegítse a kollektív bértárgyalásokat.

Azoknak az országoknak, amelyek törvényben szabályozzák a minimálbér mértékét, meg kell teremteniük a minimálbér megfelelő szintje meghatározásának feltételeit. A feltételeknek egyebek mellett tartalmazniuk kell a minimálbér megállapításának világos és stabil kritériumait, valamint a minimálbér rendszerének rendszeres és időben történő frissítését. A javaslat az egyes országokban megállapított minimálbér-védelem jobb végrehajtását és nyomon követését írja elő. Az irányelvjavaslat szerint a tagállamoknak éves jelentést kell készíteniük a minimálbér-védelmi intézkedéseikről, amelyet be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangoztatta, hogy az Európai Bizottság minimálbér-javaslata a magyar modellt, az adócsökkentést, a családtámogatást, a stabil költségvetést, a munkahelyteremtést és a bérnövekedést támogatja.

Közleményükben úgy fogalmaznak: “Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc teljesítményét is megszégyenítő hazudozásával szemben” Nicolas Schmit uniós biztos elmondta, hogy a minimálbér irányelvet alkalmazva sem fogják az emberek minden országban ugyanazt a bért kapni.

Kijelentették: a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői támogatják a magyar kormánynak a bérek folyamatos emelését célzó erőfeszítéseit. Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően jelenleg több mint kétszer akkora a magyar minimálbér, mint a Gyurcsány-kormány idejében volt, a bérek folyamatos emelése mellett pedig közel egymillióval több embernek van munkája Magyarországon, mint 2010 előtt volt.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: készül az uniós szabály, lesz európai minimálbér, uniós kötelezettség lesz az emberek életszínvonalának emelése.

Szavai szerint a Demokratikus Koalíció teljesítette egyik legfontosabb, az európai minimálbér bevezetésére tett választási ígéretét, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok az Európai Unióban. A most készülő szabályok alól az Orbán-korány sem kap mentességet, azokat kötelező lesz betartani minden uniós tagországnak – tette hozzá Dobrev Klára.

  Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője fontos mérföldkőnek nevezte az európai minimálbér létrehozására irányuló uniós bizottsági javaslatot.

    “Vitán felül áll, hogy minden uniós tagállam munkavállalóját megilleti a tisztességes bér, amely a méltányos megélhetés, a biztonság és kiszámíthatóság alappillére” – fogalmazott.

A szociáldemokraták és velük együtt minden általuk képviselt munkavállaló sikere, hogy az európai minimálbér ügye felkerült az uniós napirendek közé. Az alapok és az Európai Bizottság elhivatottsága az ügyben reménykeltő – tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.