Vadlúdfigyelő programokat szerveznek november közepétől Tatán

Vadlúdfigyelő programokat szerveznek november közepétől Tatán: november 14-től december 20-ig hétvégenként szakértők mutatják be a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát, november 28-án pedig limitált létszámú szakvezetéses túrákat is tartanak.

 

 

A közösségi programok ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött – közölte a szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Az idei, 20. Tatai Vadlúd Sokadalom az eddigiektől eltérő módon valósulhat csak meg. A tatai Öreg-tó partja egy nagy rendezvény helyett több kisebb vadlúdfigyelő program helyszíne lesz.

November 14-től december 20-ig minden szombaton és vasárnap szakértők mutatják be a parton a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát. A madarak reggel kirepülnek a táplálkozóterületre, míg este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. Minden hétvégi napon egy reggeli és egy késő délutáni-esti programot tartanak, a madarak megfigyeléséhez több teleszkóp is rendelkezésre fog állni.

 

tatai_Kuny_Domokos_Muzeum

 

A Vadlúd Hétvégék mellett a Sokadalom eredetileg tervezett napján, november 28-án külön programok indulnak, többek között limitált létszámú szakvezetéses túrákkal 9 és 13 óra között, a madarászversenyről történő élő bejelentkezésekkel és folyamatos internetes közvetítéssel.

A szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkatársai azon dolgoznak, hogy természetszerető emberekhez – elsősorban az internet segítségével – eljuttassák a vadludak megfigyelésének élményét.

A vírushelyzetre való tekintettel a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a program helyszínén kötelező, a távcsöveknél a kesztyű használata elvárás. A teleszkópok környezetében kézfertőtlenítőt helyeznek el. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.