Van még olaj a tűzre

(Budaörs, 2020. október 18. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Nem múlhat el nap, hogy ne fokozzák még a lakhatás támogatását vagy az ingatlanok áremelkedését, ahogy tetszik. Ha eddig azt gondoltad, hogy talán most majd csökkenni fognak az ingatlanárak vagy végre találsz egy szakit a lakásod felújításához, mert kifut az 5%-os áfa, akkor rossz hírem van. 

 

 

A “januártól újra 5%-os ÁFA plusz még azt is le lehet vonni CSOK-nál” után azt jelentették be, hogy jövőre már az egy gyerekes családok is 50%, de maximum 3 millió forint támogatást kapnak a lakásuk felújítása után. Gondolom, hasonlóan az eddigi támogatásokból, a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.

Ezt nem a Novák Katalin mondta, csak borítékolom előre, hogy így lesz. (Mondjuk azt már tudni lehet, hogy utólagos elszámolású lesz a támogatás, vagyis vagy saját zsebből kifizetem vagy hitelt veszek fel rá a banktól. Már ez is egy szűrő lesz önmagában.)

Az elgondolás jó (politikailag legalábbis hasznot hoz és ez a lényeg, semmi más), de megmondom, hogy fog ezzel csalni az egész országnak az a fele, amelyik nem akar vagy tud valóban felújítani.

 

 

ingatlan_ingatlanpiac_lakasepites

 

Mivel a mesteremberek továbbra is katások maradhatnak és úgysem adnak számlát senkinek, csak annyit, hogy meglegyen a havi egymillió, az alábbi fog történni:

Megállapodik a gyerekes család a mesterekkel, hogy vesz tőlük számlát anyagról is (mert a legtöbb ember arról sem kér számlát, viszont muszáj kiadni valakinek, így rengeteg számla lesz, amivel játszani lehet és a vidéki tüzép nem fog megijedni az online számlázástól, eddig sem ijedt meg) és munkadíjról is mondjuk 20%-ért.

A mesternek ingyen van, boldogan fog adni, hiszen valakinek muszáj adni számlát. Ellenőrzésre úgysem lesz kapacitás, de azért tessék-lássék, valamit csinálnak a házon vagy lakáson. Egy tízszeresen túlárazott festést, aztán majd ha van energiája a kormányhivatalnak, perelje végig, hogy ez ennyit nem ér. Állítólag vezeték is volt cserélve a falban, köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja a falon keresztül, hogy az vadonatúj vagy  ötéves vezeték.

Két éve újítottuk fel a fürdőszobát, veszünk számlát csempéről, csemperakásról, meg a fugát kicseréljük, hogy szép fehér legyen. Szerintem apróhirdetésekben lehet majd számlakiállítót találni. (Na jó, zárt Facebook csoportokban fogják ajánlani egymásnak az emberek. Lesz, aki csak ezért fogja kiváltani az ipart, ha eddig nem volt ilyen vállalkozó.)

Ha lesz banki értékbecslés előtte-utána, akkor a legpofátlanabb lehúzásokat nem lehet megtenni, de a többszörös túlárazásokat akkor sem lehet majd kivédeni, az okos emberek gazdagabbak lesznek néhány százezerrel, vagy úgy lesz számlázva, hogy az önerőt akár teljes egészében fedezi a túlszámlázás.

De ez sem segít Domonkos ötletén: akkor fürdő meg minden nélkül veszi az új építésű házat, majd két hónap múlva igényli a felújítást, okosan számlázva talált néhány milliót, amit nem neki kell kifizetni. S vajon arra lesz-e kitétel, hogy meddig ne adhassam el az eladás előtt az állam pénzén felújított lakásomat?

Van 1,77 millió gyerekes család Magyarországon. Ebből a szegényeket a kormány kiszorítja, mert nagyon nem szereti őket és van, aki bérleményben él, ezért mondjuk csak 800-900 ezer család tud élni a lehetőséggel.

Hárommillió forint szorozva 900 ezerrel csekély 2.700.000.000.000 Ft, azaz 2,7 ezer milliárd forint, vagy 2,7 billió, ahogy tetszik. Ennyibe fog kerülni, ha mindenki élni fog vele a maximális összeggel. S miért ne tenné? Ismerve a magyar ingatlanok állapotát és a jelenlegi építőipari árakat, alig van olyan ingatlan, amire ne lehetne ennyi pénzt elkölteni. Akinek nincs meg az önereje sem, majd kap banki hitelt rá, húsz évre. (Vagy kreatív számlázással megússza azt, lásd fentebb.)

 

 

ingatlan_hazepites_lakas_hitel_csok_tamogatas_epitkezes

 

Az a 2,7 billió forint elméleti maximum (már ha az ország alsó fele továbbra sem igényelheti ezt a támogatást, ők örüljenek, hogy egyáltalán élhetnek), de azért érezzük, mennyibe is kerülhet ez akár. S ha nem esne le: ezt a pénzt a te zsebedből fogják adó formájában kivenni, mert az állam csak azt tudja szórni, amit előtte mástól elvett. Ez jusson eszedbe mindig, amikor állami támogatásokról olvasol. Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.

(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz, az átlagember valahogy úgy képzeli, hogy a pénz a pénzfán nő, amit az állam csak úgy leszüretel és eldönti, hogy vagy berakja a raktárba a pénzfa azévi termését a többi pénzhez vagy jófej lesz és szétosztja az alattvalók között. Egyes emberek pedig úgy gondolkodnak, hogy ezt már elvette az állam, de legalább visszakapom. Te kis csacsi. Amit eddig elvett, azt másra vette el, most majd ennyivel többet fog elvenni, hogy legyen miből visszaosztani.)

Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze.

Ha hárommilliót kapok, de 714 ezret el is vesz az állam, a nagy kereslet miatt mind az építőanyag, mind a vállalási ár 25%-ot nő, akkor az addig hatmilliós munkáért fizetnem kell 7,5 milliót. Vagyis 3 milliót nyerek, de 2,214 milliót bukok.

Ja és az összes szaki, ha számlát ad, mind át fog esni az áfakörbe, ami további 27% fizetnivaló neked. 3 millió munkadíjra (ami most áfamentes, ezért most nem kell áfát fizetned), ha minden szaki áfakörös lesz, még kifizetsz további 810 ezer forinttal többet, így összesen a 3 milliós támogatásért cserébe kifizetsz kicsit több, mint hárommillió forintot. Így is tetszik még a lehetőség?

 

 

adobevallas_ingatlan-ado

 

(A beszántott LTP-ért nem nagy kár, de az ugyanerről szólt, csak sokkal olcsóbban és nehezebb volt vele csalni. Ott 30%-ot adott az állam és az nem is került csak évi néhány tízmilliárdba. Nem lehetne inkább azt visszahozni?)

A világrekord áfa nem fog csökkenni, örüljünk, ha ezek után nem emelik tovább (Abból csak 4,5 ezer milliárd jön be évente), építőanyag árak az egekben lesznek és ha eddig nem találtál egy épkézláb szakembert kisebb-nagyobb felújításokra, akkor a következő öt évben mondjál is le róla. Ha eddig sokalltad, hogy 8-10 ezer forint a járólap-lerakás négyzetmétere, jövőre vissza fogod sírni ezeket az árakat. S ha eddig fél évet vártál egy normális szakira, most majd másfél évet fogsz. Ha eddig ki se jöttek százezresnél kisebb munka miatt, akkor majd jövőre háromszázezer lesz az alsó határ.

Eddig minden hétre jutott egy ilyen bejelentés, remélem, lesz még pár ilyen, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. Minden hatodik-nyolcadik magyar gyerek külföldön született, ami akkor is rengeteg, ha egy részük azért valamikor majd hazakerül.

Mert a fiatal azt látja, hogy egy 45 éves panel 30 millió, egy újépítésű budapesti lakás, ahol két gyerek elfér, 60 millió és két gyerekre nem adnak, csak 2,6 millió forintot, hármat pedig nem mer bevállalni. S irány Németország.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.