A kézi tűzoltó készülékek használatáról tanultak az ifjúsági tagozatos túzoltók

(Budaörs, 2020. szeptember 30. – Budaörsi Infó) 2020. szeptember 26-án tartották meg a budaörsi tűzoltók az ifjúsági tagozatos tűzoltótanoncok soros foglalkozását, amelynek témája ezúttal a kézi tűzoltó készülékek használata volt.

 

 

A fiatalok  az elméleti képzést és balesetvédelmi oktatást követően, nagy örömmel és annál nagyobb fegyelemmel hajtották végre a tűzoltási feladatokat.

Megismerkedtek a helyes és helytelen készülék használattal, a porral- és habbal oltó hatásaival.

 

2020oteifi3

 

2020oteifi

 

 

2020ofeifi

 

A porral oltó készülék használata

 

Amennyiben lehetőségünk van rá, tűz esetén kérjünk segítséget és értesítsük a tűzoltóságot. Amennyiben nem sikerülne eloltani a tüzet csak késleltetni annak terjedését a rendelkezésünkre álló porral oltó készülékkel, hagyjuk el a helyiséget és értesítsük a tűzoltóságot. A kiérkező tűzoltó raj a tűz oltását befejezi.

Amennyiben sikerült a lángolást megszüntetni, az égő anyagból visszamaradt parázsló forró részek visszagyulladhatnak, ezért mindenképpen értesítsük a tűzoltóságot (ha még nem tettük meg), akik elvégzik a végleges oltást, és meggyőződnek arról is, hogy a tűz esetleges rejtett részekre a hősugárzás, hővezetés hatására nem terjedt-e át (például: álmennyezet, padlás, tetőszerkezet, stb.)

Az oltóanyagtartályon elhelyezett címkéken magyar nyelvű kezelési és használati utasítás olvasható, látható, ami közérthető ábrával is el van látva.

Használat előtt el kell távolítani a biztosítószeget, a portömlőt a tűz felé kell irányítani, majd a működtető kar lenyomásával megkezdhető az oltás. Az oltás során ügyeljünk arra, hogy az oltóport nem az égő anyag felületére, hanem a lángzónába juttassuk, felülről lefelé lassan haladva, vízszintes irányban is mozgatva ezzel betakarva a tüzet.

Az égő anyag felé tartva a kiáramló oltópor az égő anyagot szétszórja, újabb tűzfészkeket létrehozva, ez nagymértékben csökkenti a tűz eloltásának esélyét.

 

A nem megfelelő vagy a használt készülékeket haladéktalanul pótolni kell!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.