Gelem, gelem… – Hová megy a budaörsi Romano Glaszo együttes?

(Budaörs, 2020. szeptember 24. – Budaörsi Infó) Egy extravagáns videóval készül a budaörsi Romano Glaszo együttes. Egyelőre csak annyit lehet tudni a forgatásról, hogy különböző közlekedési eszközökkel járják majd be az országot benne. A videó az Országos Cigány Művészeti Programsorozat a Nemzetközi Cigány Himnusz és a Cigány Zászló Elfogadásának 50. Évfordulója Alkalmából című programsorozat beharangozójaként készül. A részletekről az együttes vezetőjét Lakatos Györgyöt kérdeztük.

 

 

A nagyvilágban élő cigányság nemzeti ünnepe április 8-a, amelyet Magyarországon is évek óta ünnepelnek a magyarországi cigányok, önkormányzatok, civil szervezetek és az állami intézmények. Erre az ünnepre kezdte el a felkészülést már most a Romano Glaszo együttes.

Lakatos György a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagy munkában vannak, mert a 2021. évben a Budaörsi Tanoda, a Humanae Vocis Alapítvány és a Romano Glaszo együttes nagyszabású “kulturális-oktatási-művészeti” programot szeretne szervezni és megvalósítani egész Magyarország területén.

 

 

lakatosgyorgy

 

“Mintegy 60 helyszínre szeretnénk eljutni, a legszegényebb településektől a megyeszékhelyekig. A program keretében interaktív programokat, kiállítást, vetélkedőt, népzenei előadásokat tartunk. Európai cigány néptáncok mutatunk be és beszélünk a cigányok történelméről és a holokausztról.

A programunk célja az ismeretek átadása a közönség, lakosság számára a cigány kultúra és történelem elemeiből.

Erős, pozitív identitás-kép kialakítása a cigány lakosság körében. Önértékelés, cigány nemzettudat kialakítása a roma lakosságban. A többségi társadalom megismertetése a cigány kultúra elemeivel. A művészet erejével, a kultúra elemeivel hidat építeni a cigányok és a nem cigányok között.

A videó, amit most készítünk ennek a programnak az előfutára. Előreláthatólag novemberben mutatjuk majd be a nagyközönségnek, és ezzel is szeretnénk motiválni a zenészeket, művészeket, hogy mutassák be ők is, hogy hogyan tudják előadni a cigány himnuszt.

Egy felhívást is közzéteszünk majd ezzel kapcsolatban, hamarosan.”

 

 

romanoklip2020b

 

Annyit még megtudtunk az együttes vezetőjétől, hogy lesz a videóban, autó, motor, teherautó, lovaskocsi is, és nem kizárt, hogy még a levegőben is énekelni fognak. 

A videóban nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy bemutassák a cigány zászlót, szó lesz a szimbolikájáról is, de a főszerep a nemzetközi cigány himnuszé lesz. 

 

 

romanoklip2020

 

“1971-ben, a Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű cigány himnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni cigány népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években.

Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a cigány himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus „indulójának”, dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.

A himnusz szerepe azonban nem maradt meg ezen a szinten. Olyannyira ismert és népszerű lett a cigányok körében, hogy gyakorlatilag ismét ‘folklorizálódott’. Ma már számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik. Ugyancsak megszülettek a nem cigány nyelvű szövegváltozatok is, melyek azonban általában új szövegalkotások, nem csak fordítások.

A videónkban ez a himnusz lesz az alap zene, amire megvágják majd a felvételeket.”

 

 

romanoklip2020c

 

Kíváncsiak várjuk a végeredményt és sok sikert kívánunk a program megvalósításához!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.