Október 2-áig lehet pályázni a Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjra

Október 2-áig pályázhatnak a honvédelmi alapismereteket tanuló vagy a kadétprogramban részt vevő, legalább 4,5-es tanulmányi átlagú középiskolások a Béri Balogh Ádám ösztöndíjra – hívta fel a figyelmet a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Kalocsán.

 

 

Ruszin Romulusz a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégiumában tartott beszélgetésen kifejtette: a kadétprogramnak is köszönhetően “ma már egyre jobb a magyar katonák társadalmi megítélése és elfogadottsága, de ezért sokat kellett tenni, illetve kell még most is”.

Hangsúlyozta: a biztonsági környezet sokkal gyorsabban változik, mint korábban, és ezt az elmúlt tíz év eseményei – a gazdasági világválság, a migránsáradat, majd a koronavírus okozta járvány – is igazolják.

A helyettes államtitkár szerint “Magyarországon azonban az emberek – a Magyar Honvédségnek is köszönhetően – biztonságban érezhetik magukat, de ezért a biztonságért tenni is kell”.

Éppen ezért is fontos a következő generáció nevelése során tudatosítani a fiatalokban a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát; a hazafias és honvédelmi nevelés erősíti ugyanis a nemzeti öntudatot és lehetővé teszi a katonai pálya jobb megismerését is – tette hozzá.

Ruszin Romulusz kiemelte: az országos szintű, önkéntes kadétprogram középiskolában folyó, a hazafias és általános honvédelmi nevelés tartalmi elemeit kiegészítő rendszer, amely három szinten működik.

Mint elhangzott: a harmadik szinten, amely a jelenlegi legmagasabb, egy iskola van, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium. A bentlakásos intézményben a fiatalok a hétköznapjaikat a katonákéhoz hasonlóan élhetik.

A második szint a szakképzés szintje, amelybe egyelőre tíz intézmény tartozik. Az idejáró diákok közép- vagy emelt szintű érettségit tesznek honvédelmi ismeretekből.

Az egyelőre 68 iskolát tömörítő első szinten pedig a honvédelmi alapismeretek tantárgy keretében a diákok megismerkedhetnek azzal, hogy állampolgárként milyen honvédelmi feladataik vannak és azzal is, hogy mit tesz a Magyar Honvédség a haza védelméért. Mindezek mellett számos, a mindennapi életben is használható tudásra is szert tehetnek, ilyen például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás, a táborozási ismeretek vagy akár az önvédelem.

A tanórai elfoglaltságot mindhárom szinten szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt a fiatalok az elméletben tanultakat gyakorolhatják, másrészt számos olyan programon vehetnek részt, amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak. Ilyen lehet a sportlövészet, a küzdősportok, a hagyományőrzés, a hadisírgondozás vagy az ejtőernyőzés.

Ruszin Romulusz elmondta: a kadétprogramban részt vevő intézmények pedagógusainak ingyenes oktatást, a szabadidős programok szervezéséhez pedig pályázható forrást biztosítanak.

Hangsúlyozta: “a Magyar Honvédség kinyitja a világot a gyermekek előtt”, a kadétprogramban oktatott ismeretek pedig a növendékek előnyére válnak, hiszen a program “a fegyelem és az önállóság mellett csapatmunkára is szoktatja a fiatalokat”.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a programhoz tartozik egy ösztöndíjrendszer is, amelyre egyelőre pályázni kell, de a tervek szerint a jövőben a résztvevőknek 3,5 fölött tanulmányi átlag esetén alanyi jogon járna a támogatás, a 4,5 fölötti átlagot elérők pedig akár 30 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat is kaphatnának. További terv, hogy 2021 végére minden kadétnak saját egyenruhája legyen – tette hozzá. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.