Zsugorított emberfejek nélkül nyit ki újra az oxfordi egyetem néprajzi múzeuma

Zsugorított emberfejek és más emberi maradványok kiállítása nélkül nyílik meg újra az Oxfordi Egyetem Pitt Rivers Múzeuma egy hosszabb szünet után.

 

A világ vezető antropológiai, néprajzi és régészeti múzeumai közé tartozó intézmény, amely szeptember 22-én nyitja meg ismét a kapuit, a gyarmati múlttal való szakítás jegyében távolított el a vitrinekből 120 emberi maradványt, köztük a híres dél-amerikai zsugorított fejeket (cancákat), naga trófeafejeket és egy egyiptomi gyermekmúmiát.

A vitatott kiállítási tárgyak eltávolításáról három évig tartó erkölcsi mérlegelés után született meg a döntés. Laura van Broekhoven igazgató szerint a “bonyolult gyarmati múltra tekintettel fontos, hogy ne riadjunk vissza a nehéz vitáktól se”.

A több mint 130 év alatt összegyűjtött 500 ezer kiállítási tárgy jó része szorosan összekapcsolódik a brit birodalmi terjeszkedéssel, a múzeum azon “mandátumával”, hogy tárgyakat gyűjtsön egybe és osztályozzon a világ minden tájáról.

Az oxfordi múzeumban még mindig több mint 2800 emberi maradványt őriznek, ezek sorsát az elkövetkező években vitatják meg a származási közösségekkel – olvasható a Sky News honlapján.

A látogatók körében végzett kutatás szerint sokan úgy tekintenek az emberi maradványok bemutatására, mint a más kultúrákkal szembeni “vad, primitív vagy kegyetlen bánásmód tanújelére” – közölte az igazgató. A maradványok mutogatása egymás megértésének elősegítése helyett a rasszista és a sztereotip gondolkodást erősíti, ami ellentétes a múzeum ma vallott értékeivel – mondta
Laura van Broekhoven.

Az 1884 és 1936 között a múzeumba került cancákat, az összezsugorított emberfejeket az ecuadori és a perui suár és acsuár népek készítették, hogy megőrizzék a férfiakban lakozó lelkek valamelyikének erejét, hogy azt önmaguk megerősítésére, a termés növelésére használják fel.

A zsugorított fejek helyett a látogatók az újranyitás után a múzeumban lévő emberi maradványokról, a restitúciós munkáról kapnak tájékoztatást, továbbá magyarázatot arra, hogy a vitrinekből eltávolított tárgyakat miért nem láthatják többé.

A múzeum közleménye szerint a látogatóknak elmagyarázzák, hogy az emberi maradványokat “problémás múltbéli tudományos módszereknél” használták fel, a koponyák és csontok méricskéléséből vontak le következtetést népcsoportok alacsonyabb- vagy magasabbrendűségére. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.