Újraindultak Budaörsön a néptánc és népi ének foglalkozások – Fiatal tehetség a tánctanárok között

(Budaörs, 2020. szeptember 10. – Budaörsi Infó) Szeptember 8-tól újraindultak Budaörsön a néptánc és népi ének foglalkozások a Szélrózsa Néptáncegyüttes szervezésében.

Szeptemberrel nem csak az iskola kezdődött el, hanem az óra utáni foglalkozások is beindulnak újra. Szeptember 8-tól ismét vannak néptánc és népi ének foglalkozások a budaörsi Szent Benedek Iskolában a Szélrózsa Néptáncegyüttes szervezésében.

 

 

szent_benedek1

 

Tündik Tamás, a Szélrózsa Néptáncegyüttes Csokonai-Díjas vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy három korosztályra osztva tartanak majd foglalkozásokat minden kedden és csütörtökön.

„Az órákon minden előképzettség nélkül részt lehet venni, ezért vannak a felzárkóztató csoportjaink. Mindenkit szeretettel várunk, aki szereti a táncot és a zenét.

 

 

TUNDIKTAMAS2020 (3)

 

Ha lesz megfelelő számú érdeklődő, akkor hangszeroktatást is beiktatunk a keddi és csütörtöki napokra. Furulya, dob, hegedű és ütőgardon tanulására is várjuk a jelentkezőket.

A vírus-veszély miatt természetesen mi is fokozottan figyelünk arra, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket. Minden használati eszközt fertőtlenítünk az órák előtt, és többször is felhívjuk a táncosok figyelmét a kötelező kézmosásra.

Ha az előírások megkövetelik, akkor olyan gyakorlatokat fogunk csak végezni, amelyekhez plusz segédeszköz szükséges, mint például bot vagy üveg, ezzel is biztosítva a szükséges távolságtartást.”

 

A Szélrózsa Néptáncegyüttes idén ünnepli fennállásának 25-dik évfordulóját, a Virágok Vetélkedése program pedig 20 évvel ezelőtt indult. Mindkét jubileum Tündik Tamás nevével fonódik össze.

 

 

viragokvetelkedese (1)

 

Az évfordulók alkalmából 2020. november 20-án egy rendhagyó fellépéssel készülnek, amiben részt vesz az együttes minden jelenlegi és korábbi tagja is. Ha a koronavírus járvány miatt nem lesz megoldható a program megszervezése, akkor májusra teszik át, de erről bővebb olvashatnak majd hírportálunkon, ahogy közeleg a dátum.

 

Tündik Tamástól azt is megtudtuk, hogy két éve Fodor Mátyás lett a tánckar vezetője, akivel hosszútávon szeretnék megoldani a tánccsoport működését.

„Mátyásnak nagyon jó érzéke van a táncosokhoz, kiválóan motiválja és tanítja őket.”

 

Fodor Mátyás gyerekkora óta kapcsolatban van a néptánccal és népzenével. Szülei és testvérei is ezzel foglalkoznak, így egyértelmű volt számára, hogy nem töri meg ezt a hagyományt. Elmondása szerint a népzenében minden megtalál, amire csak szüksége van. Ha pörgősebb zenére vágyik, vagy ha kis lazításra, kikapcsolódásra, akkor is népzenét hallgat, mert elmondása szerint ez olyan energiát ad neki, amit semmi más nem pótolhat.

 

 

matyasszelrozsa

 

„Többször voltam már diszkóban is, de igazság szerint az nem az én világom. Ha valami „durvábbra” vágyom, akkor százcsávási népzenét hallgatok, számomra ez a népzene Tankcsapdája.„

Mátyástól azt is megtudtuk, hogy formatervező mérnökként végzett az egyetemen, de egyelőre a néptánc oktatás tölti ki az életét. Szeretne később a szakmájában elhelyezkedni, de a néptáncot nem szeretné abba hagyni.

Szerintem azért jó elfoglaltság a néptánc, mert rendkívüli közösség teremtő ereje van. A mi célunk nem az, hogy versenyekre járjunk, hanem inkább az, hogy jól érezzük magunkat együtt.

A gyerekcsoportoknál a jó közösség mellett, a különböző népi játékok is nagyon motiválóak tudnak lenni. Mindemellett fontos az együttesek szakmai fejlődése is, így a próbákon egy táncanyagot igyekszek a legmélyebben, és legautentikusabban ismertetni.

Ebben a félévben főleg a 25 éves jubileumi műsorunkra készülünk. Az utánpótlás (Eszterág) csoporttal bukovinai, míg a felnőtt együttessel magyarpalatkai táncokkal.

Minden korosztályban várjuk a csatlakozni vágyókat!”

 

 

szelrozsaneptancegyuttes2

 

 

A TÁNCCSOPORTOKRÓL BŐVEBBEN

 

 

Gyermek csoportok:

 

Angyalkák – ovis korosztály, akár szülőkkel együtt is jöhetnek, amennyiben a vírushelyzet ezt megengedi – Kedden és csütörtökön 16:00-16.45-ig.

Tündérkert – általános iskolás korú gyermekek 1-4- osztályosig – Kedden és csütörtökön 17:00-18:00-ig.

Eszterág  – általános iskolás felsős korúak, 5-8. osztályosok – Kedden és csütörtökön 18:00-19:00-ig.

 

 

Felnőtt csoport:

Napforgó – 14 éves kortól – Kedden és csütörtökön 19-21-ig.

 

 

Népdalénekes csoport:

Budaörsi Pacsirták alsós és felsős csoportbontásban – Kedd, és/vagy csütörtök 17-19-ig

 

 

Mindezen csoportok gyűjtőneve a Szélrózsa Néptáncegyüttes.

Együttesvezető: Tündik Tamás.

 

 

Jelentkezni a következő e-mail címen és telefonszámon lehet: tundik.tamas@gmail.com, +36/30-698-6018.

Tánckarvezető: Fodor Mátyás kétszeres aranysarkantyús táncos.

Budaörsi Pacsirták vezetője: Kovács Kata Krisztina népdalénekes.

Fenntartója a Gyepűk Népe Alapítvány: www.gyepuk.hu.

Táncpróbák a Szent Benedek Gimnáziumban tartják. Cím: Budaörs, Templom tér 3.

 

 

szelrozsa_Fesztival

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.