A Mester és Margarita az orosz őrizetesek kedvenc olvasmánya

Bulgakov A mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében – közölte az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat (FSZIN) csütörtökön a TASZSZ hírügynökséggel.

 

 

A szolgálatnak A könyvek a te barátaid elnevezésű akciója keretében elvégzett felmérése szerint az első három helyezett között van Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, valamint Dumas Monte Cristo grófja is. A top 10-es listára került még Tolsztojtól a Háború és béke (a 4. helyen), az Anna Karenina (9.) és a Feltámadás (10.) Dumas-tól a Három testőr (5.), Dosztojevszkijtől A Karamazov testvérek (6.), Hugótól A nyomorultak (7.) és Solohovtól a Csendes Don (8.)

A gyakran kölcsönzött regényírók között szerepel még Theodore Dreiser, Erich Maria Remarque, Borisz Akunyin, Guzel Jahina, Nyikolaj Gogol, Darja Doncova, Alekszandr Szolzsenyicin. A költők közül Szergej Jeszenyin, Alekszandr Blok, Anna Ahmatova és Marina Cvetajeva a legnépszerűbb.

A férfi elítéltek a történelmi és a kalandregényeket, a krimit és a sci-fit kedvelik leginkább, a nők a romantikus regényeket, a fiatalkorúak a kalandirodalmat.

Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekbe 1137 könyvtár és több mint 700 olvasóterem működik, több mint 5 millió nyomtatott kiadvánnyal. Ezek közül átlagosan mintegy száz jut egy-egy gyanúsítottra, vádlottra vagy elítéltre.

A választék elsősorban szépirodalmi, vallásos és jogi könyveket tartalmaz, a vakok és gyengén látók számra Braille-írással is. Az orosz büntetés-végrehajtási intézményekben 1 356 irodalmi kör működik, több mint 38 ezer taggal. mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.