Jó állapotban megmaradt mamutcsontvázat találtak egy szibériai tóban

A csontvázhoz helyenként még az ínszalagok is hozzátapadnak.

 

Jó állapotban fennmaradt gyapjas mamut csontvázat találtak egy szibériai tóban. A csontvázhoz helyenként még az ínszalagok is hozzátapadnak – számoltak be róla az orosz paleontológusok.

A csontváz darabjait néhány napja helyi rénszarvaspásztorok fedezték fel a Jamalo-Nyenyec autonóm területen található Pecsevalato-tó sekély vizében. Megtalálták az őslény koponyájának darabjait, az alsó állkapcsát, számos bordáját és lábának egy darabját az épen maradt inakkal.

A gyapjas mamutok mintegy tízezer évvel ezelőtt haltak ki, bár a tudósok úgy vélik egy kisebb csoportjuk Alaszkában és a szibériai Vrangel-sziget partjainál tovább fennmaradhatott.

Az orosz tévécsatornák pénteken számoltak be a csontváz felfedezéséről. A helyszínre érkezett tudósok a csontváz további darabjaira is rábukkantak, de mint mondták, a maradványok teljes feltárása sok időt igényel.

Jevgenyija Hozjajinova, a Semanovszkij Múzeum munkatársa elmondta, hogy viszonylag ritkán kerül elő ilyen jó állapotú mamutcsontváz.

Az ilyen felfedezések azonban lehetővé teszik, hogy többet lehessen tudni a mamutokról.

Szibéria északi részén számos jó állapotú mamutmaradványt találtak a klímaváltozás miatt felengedő fagyott talajban. Az ENSZ meteorológiai hivatala pénteken hívta fel rá a figyelmet, hogy Szibériában rendkívüli hőhullám tapasztalható, az átlagos hőmérséklet tíz Celsius fokkal haladta meg az átlagot az elmúlt hónapban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.