Szerte a nagyvilágban írtak a vezető médiumok az indexes újságírók felmondásáról

(Budaörsi Infó, 2020. július 26. – Budaörsi Infó) Az egész világon téma volt a magyar újságírók felmondása.

 

 

“Pénteken felmondtunk, mert ragaszkodunk ahhoz a nem túl bonyolult alapelvünkhöz, hogy újságot írni csak szabadon fogunk. A fájdalom és a büszkeség könnyei között is éreztük, hogy amit megléptünk, az túlmutat az egyéni döntéseinken, de nekünk ott és akkor ez elsősorban közösségi ügy volt. Hogy ha már a fekete semmibe kell ugrani, mert nem tehetünk mást, mennyire fontos és jó, hogy együtt ugrunk.” – írták a Távozó indexesek elnevezésű újonnan létrehozott Facebook-csoportjukban az érintettek.

“Arra csak fokozatosan ébredtünk rá, hogy a közös, demonstratív kiállásunknak milyen ereje van. Mivel nem tudtuk, végül hányan állnak fel, azt sem tudtuk előre felmérni, hogy mekkorát fog szólni, amikor a dolog tényleg megtörténik. És hogy nem csak itthon, hanem a világ összes nagy lapjánál és hírügynökségénél hírértékkel bír, hogy pár tucat magyar újságíró meg merte tenni, ami valójában a legalapvetőbb kötelessége. Mert az újságírás hatalom, amihez felelősség is tartozik, például hogy az ember tudja, mikor kell lemondani róla.

Az önfényezés folytatása helyett most inkább linkelünk pár, az Indexről szóló külföldi hírt, az első mondatok fordításaival.”

 

//////////

🗞️ Washington Post

Magyarország legnagyobb híroldalának vezetése és a szerkesztőség 70 dolgozója mondott fel pénteken drámai körülmények között. Mindez annak a küzdelemnek a része, ahogy újságírók próbálják megőrizni a függetlenségüket Orbán Viktor miniszterelnök fokozódó tekintélyuralmi rendszerében.

https://www.washingtonpost.com/…/755a2d54-cda9-11ea-99b0-84…

————————–

 

 

🗞️ New York Times

Magyarország legolvasottabb híroldala feje tetejére állt a héten, miután a főszerkesztőt kirúgták és rengeteg újságíró felmondott. A kormány még közelebb került ahhoz, hogy szinte a teljes médiaszíntér az ellenőrzése alá tartozzon.

https://www.nytimes.com/…/hungary-poland-media-freedom-inde…

————————–

 

🗞️ Guardian

Két nappal a főszerkesztő egyes állítások szerint politikai beavatkozásra történt kirúgása után lemondott Magyarország legnagyobb független hírorgánumának a vezetése, és több tucat újságírója.

https://www.theguardian.com/…/hungarian-journalists-resign-…

————————–

 

🗞️Reuters

 

Miután kirúgták az ország vezető független híroldalának főszerkesztőjét, dühös magyarok ezrei vonultak pénteken Orbán Viktor miniszterelnök hivatala elé, hogy tiltakozzanak a sajtószabadság elleni, a kormányzatnak tulajdonított támadások miatt.

https://www.reuters.com/…/thousands-of-hungarians-march-for…

————————–

 

 

🗞️ BBC

 

Több mint 70 újságíró és stábtag mondott le Magyarország vezető híroldalánál, azzal vádolva a kormányt, hogy megsemmisítené vagy pórázra venné a lapot. Az Index Magyarország utolsó kulcsfontosságú orgánuma, amelynek főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerdán kirúgták, amit az indexes újságírók nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek neveztek.

https://www.bbc.com/news/world-europe-53531948?

————————–

 

🗞️ Le Monde

 

Sötét nap virradt a magyar sajtószabadságra. Az ország legnagyobb független híroldalának szinte összes újságírója felmondott, hogy tiltakozzanak a főszerkesztő, Dull Szabolcs menesztése miatt.

https://www.lemonde.fr/…/hongrie-la-redaction-en-chef-du-pr…

————————–

 

🗞️ Süddeutsche Zeitung

A legolvasottabb magyar híroldal, az Index.hu több tucat újságírója adta be a felmondását, miután menesztették a lap főszerkesztőjét. Pénteken több mint 80 dolgozó, köztük a lap vezető szerkesztői azt írták, hogy Dull Szabolcs menesztésével a híroldal függetlensége és jövője veszélybe került.

https://www.sueddeutsche.de/…/ungarn-pressefreiheit-index-h…

————————–

 

📺 Rengeteg másik lap van, de kezd a dolog kicsit monotonná válni, úgyhogy felüdülésnek következzen az? egy? kínai? állami? tévé híradója, ahol az Indexről és a magyar sajtószabadságról van szó, legalábbis nagyon úgy tűnik!

https://www.youtube.com/watch?v=e92RC2Cltns

——————–

 

 

Ezzel a címlappal jelent meg Lengyelország egyik legnagyobb napilapja a Gazeta wyborcza 2020. július 27-én:

 

wyborcza_lengyelo_index_cimlap_2020jul27

 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó / Fecebook)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.