Budaörsiek együtt, egymásért! – Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel – Búcsú a gyerekkoromtól és a vegán amerikai palacsinta

(Budaörs, 2020. július 22. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten szerdán Fehér Edina Szonja Kreatívan kicsikkel című cikk sorozatát olvashatják és videóit láthatják. A mai részben a régi tűzhelyről és a vegán palacsinta készítésről lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel – 

Búcsú a gyerekkoromtól és a vegán amerikai palacsinta

 

gaztuzhelyszonja

 

A videóban látható tűzhely már 30 éves, és édesanyám konyhájában volt található. A palacsinta finomságok az utolsók között készültek az új készülék érkezése előtt. Míg vágtam a videót több étel és esemény is eszembe jutott. Ezek nem lettek volna a régi kis készülék nélkül, ami igazán megszolgálta az árát.

Több kérdést is kapok édesanyáktól, leginkább, hogy miért VEGÁN ételeket fogyasztunk. Összességében nem vagyunk vegánok, ám törekszünk egészségesen táplálkozni és ügyelni az érzékenységek betartására. Nekem mind a három fiam tejérzékeny, ezen felül Benedek még tojásérzékeny is, így a legtöbb általam szeretett recept megfelel a VEGÁN konyha feltételeinek is.

Számomra hihetetlen, mennyire megváltoztak gyerekkorom óta az étkezési szokások és trendek. Ténylegesen mennyi-mennyi finom étel került az asztalra a régi tűzhelyünknek köszönhetően.

 

 

szonjapalacsinta6

 

A mai világban úgy gondolom sokkal tudatosabban és rengeteg információ birtokában táplálkoznak az emberek. Rengetegféle diéta, étrend van már, amelyek irányt tudnak mutatni. Emlékszem, mikor én voltam gyerek teljesen más ízek domináltak mint manapság.

Nem tudom melyik a jó vagy a helyes. Teljes mértékben hagyatkozom a védőnőnk ajánlására, orvosainkra és dietetikus szakemberekre. Mikor az érzékenység kiderült (nálunk az asztmát is okozza, illetve a rettenetes ekcéma és emésztési probléma), én első körben kértem a dietetikust, hogy mintaétrendet állítson össze.

A mai napig az akkor kapott étrend a váza a táplálkozásunknak, és hatalmas mankót tud adni a nagy “mit is főztek ma” általános káoszban.

Életünk minőségét határozottan befolyásolja, mi kerül az asztalra, és nagy igénnyel állítom össze hétről hétre, hiszen a fiúk és a mi egészségünket is pozitív irányba vitték az étkezési szokásaink változtatásai.

 

 

szonjapalacsinta4

 

Sokszor hallani más generációról az ominózus mondatot “bezzeg az én időmben”. Van benne sok igazság, de a világ változik. Vele együtt az emberek igényei is, így a táplálkozás is. Míg régen leginkább élvezeti értéke volt kiemelve az ételeknek, most már az összetétele és a szervezetre való hatása kap kiemelt szerepet.

Egy kisgyermek táplálkozásában kiemelten fontos szerepe van a hozzátáplálásnak is, ennek menete évről évre változik, és minden gyerkőcnek más az igénye. Fontos az, hogy ne féljünk elengedni az ajánlott módszert, ha úgy érezzük a gyermekünk számára más lenne jó. Van az a bizonyos anyai ösztön, ami néha duruzsol az anyai fülekbe, csak sajnos sokszor csak utólag jövünk rá, hogy mégis másképpen kellett volna.

A videóban található két receptet mindenkinek ajánlom. Igazi amerikai palacsinta élményt ad, és mivel nincs benne a gluténen kívül (ami amúgy gluténmentes liszttel megint csak megoldható) allergén, egészen gyorsan adható is a gyerekeknek.

Sokan hívjak ezt babacsintának is. Annyi a különbség, hogy akkor nincs benne sütőpor és nem lesz olyan szép magas, de ízre tökéletesen hozza az amerikai palacsinta élményt.

 

 

szonjapalacsinta

 

Mivel a legtöbb szirupban van tej, én nem tudok csak úgy vásárolni, így jött ez a karamellöntet. Aki nem érzékeny, tudja cserélni a kókusztejszínt akár sima habfőzőtejszínre, vagy a margarint vajra.

Bármihez felhasználható, nekem állandó jelenlevő a konyhába, és a legegyszerűbb kis piskótát is feldobja pillanatok alatt.

Hihetetlen, hogy egy ennyire általános eszközünk, mint egy tűzhely is mennyire sok élményt ad számunkra. Régitől búcsúzva, újnak örülve várom kíváncsian a jövőbeli lakomákat.

 

 

szonjapalacsinta2

 

Nézzétek meg a videót, a receptet benne találjátok! 

Szép napot kívánunk nektek!

Szonja és a fiúk

 

 

(Budaörsi Infó / #budaorsiinfo #budaorsiekegyuttegymasert)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.