A prosztatarákszűrésről is lesz előadás ma a Semmelweis Egészségnapon

Online előadást tartanak orvosok a prosztatarák-prevencióról szerdán, a következő Semmelweis Egészségnapon – mondta a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatója hétfőn egy tévéműsorban.

 

    Nyirády Péter hozzátette: fontos a megelőzés, hiszen a férfiaknak világszerte, de talán Magyarországon még inkább “szegény az egészségtudatossága”, legtöbbjük csak komoly tünetek esetén menne el szűrésre.

Mint mondta, a prosztataráknak nincsenek korai tünetei, így a szűrés a legalkalmasabb a betegség felismerésére, de a szűréssel azt is meg lehet jósolni, hogy az érintett mennyire hajlamos a betegség kialakulására.

A betegség tüneteivel kapcsolatban az urológus elmondta, a prosztatarák későbbi fázisa leggyakrabban nehéz vizeléssel jár, illetve áttét esetén csontfájdalom és derékfájdalom is jelentkezhet.

Megoldás lenne, ha 40 és 50 éves kora között minden férfi elmenne szűrésre – hangsúlyozta Nyirády Péter.

A műsorban elhangzott, hogy az ingyenes online rendezvényre az egyetem honlapján lehet jelentkezni.

 

 

Figyelem!

 

A rendezvényt a Zoom program segítségével online tartják meg.

Több más témában is lehet előadást választani!

A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges.

https://semmelweis.hu/250/semmelweis-egeszseg-napok/gyogyitas-tetotol-talpig/

A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.

 

250 év

A Semmelweis Egyetem a 2019/20-as tanévben ünnepli alapításának 250. évfordulóját.

Története 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, amely 1777-ben Budára, majd 1784-ben Pestre költözött.

1951. február 1-jétől a pesti tudományegyetem orvostudományi kara mint önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem folytatta működését és 1969-ben, az alapításának 200. évfordulóján vette fel a Semmelweis nevet.

A jubileumi év alkalmából 250 év – 250 esemény címmel elkészült az egyetem fotókkal is illusztrált idővonala, amely az egyetem elmúlt negyed évezredének legfontosabb eseményeit tartalmazza.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.