MA lesz a második biológiai szúnyoggyérítés Budaörsön

(Budaörs, 2020. július 15. – Budaörsi Infó) A 2020. július 2. napján végzett kezeléshez hasonlóan ma, július 15-én újra biológiai szúnyoggyérítés lesz Budaörsön – írta meg a honlapján a btg.hu.

 

 

A szórást végzők a város pangó vízfelületeit, árkait, vízgyűjtőit keresik majd fel.

A munkához Vectobac 12 AS lárvairtó készítményt használnak, amely az állatokra és az emberre nem jelent kockázatot.

“A szúnyog szelektív mikrobiológiai védekezés a Bacillus nembe tartozó talajlakó baktériumokat alkalmazza (Bacillus thuringiensis israelensis [Bti], Bacillus sphaericus [Bs]), melyek hatásmechanizmusára a természetes módon elpusztult szúnyoglárvák vizsgálata hívta fel a figyelmet.

Ezek a mikrobák a természetes életfolyamataik során olyan spórákat termelnek, melyeket a szúnyoglárvák elfogyasztanak.

A spórákból az irtani kívánt szúnyogfajok lárváinak bélcsatornájára jellemző – más fajoktól eltérő – pH-érték mellett az emésztés, a fehérjebontás során olyan anyagok képződnek, melyek megtámadják a bélbolyhok falát. Ennek következtében az emésztőcsatorna tartalma a testüregbe kerülve mérgezést, a lárvák pusztulását okozza.

A módszer előnye a nagyfokú szelektivitás, az, hogy az alkalmazási dózisok szigorú betartása mellet a többi vízi élőlényre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra pedig értelemszerűen nincs hatással. “

 


A szúnyoglárvák és a kifejlet szúnyogok a vízi és szárazföldi ökoszisztémák nélkülözhetetlen elemei, teljes kiirtásuk ökológiai katasztrófát okozna. A szúnyogirtás kémiai szereket előtérbe helyező gyakorlata súlyos környezet- és természetvédelmi kockázattal jár, ezért közös érdekünk a kérdés megnyugtató rendezése. Ezekről az elvileg gerinces- és emlősbiztos (azaz a gerinces élőlényekre nem ható) szerekről viszont sorra kiderült, hogy hosszú távon akár az emberekre nézve is veszélyes egészségkárosodást okoznak.

A szúnyogirtás természetvédelmi kockázatairól és biológiai megoldásairól ide kattintva olvashatnak bővebben!


 

 

(Budaörsi Infó / fenti információ forrása ide kattintva érhető el.)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.