Wittinghoff Tamás: A „normál” életünk még egy jó darabig nem a megszokott kerékvágásban zajlik

(Budaörs, 2020. július 13. – Budaörsi Infó) Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkhöz azzal kapcsolatban, hogy milyen a jelenlegi koronavírus-járvány okozta helyzet Budaörsön. Megkerestük a legilletékesebbet, a helyi önkormányzatot, hogy minél hitelesebb képet kaphassanak olvasóink. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere összegezte számukra az aktuális helyi állapotot.

 

 

Továbbra is köteles mindenki maszkot viselni (vagy a szájat és az orrot eltakaró sálat, kendőt használni) a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletben történő vásárlás során. Ez alól kivételt a 6 év alatti gyerekek jelentenek. Továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani – hívta fel a figyelmet a polgármester aktuális tájékoztatójában.

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatását szó szerint közöljük

 

 

Kedves Budaörsiek!

A koronavírus-járvány elejétől kezdve rendszeresen jelentkeztem a legfontosabb információkat tartalmazó hosszabb-rövidebb beszámolókkal. A veszélyhelyzet megszűntével e beszámolók is véget értek, de most ismét van mit mondanom.

Ahogyan az élet normalizálódni kezdett és a korlátozások is enyhültek, Budaörs is fellélegzett egy kicsit. Persze megszoktuk, hogy a boltokban és a tömegközlekedés során maszkot kell viselnünk, még mindig igyekszünk tartani a távolságot egymás között, de már nem zárkózunk be annyira mint a járvány kitörésekor, meglátogathatjuk szeretteinket, ebédelhetünk a vendéglőkben.

 

 

vasarlas_koronavirus

 

Sokan már újra munkába járnak, a gyerekeket – kellő óvintézkedések mellett – fogadják az óvodák-bölcsődék, az iskolásokat a nyári táborok.

A veszélyhelyzet megszűntével június 18-tól járványügyi készültséget rendelt el a Kormány az ország egész területére. Ennek értelmében megszűnt ugyan az idősek vásárlási idősávja, de életben maradt még jó néhány védelmi intézkedés.

Továbbra is köteles mindenki maszkot viselni (vagy a szájat és az orrot eltakaró sálat, kendőt használni) a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletben történő vásárlás során. Ez alól kivételt a 6 év alatti gyerekek jelentenek.

Továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani.

 

 

2m_tavolsag_koronavirus

 

A helyzet azonban továbbra sem megnyugtató, bármikor várhatóak újabb szigorítások.

Július 15-től kezdődően a Kormány átfogó utazási korlátozásokat vezetett be, meghatározva a különböző országokból való beutazások feltételeit. Ennek oka mindenki számára ismert: a vírus nem tűnt el, közöttünk is fertőz, egyes országokban pedig ismét jelentősen megugrott a megbetegedések és halálozások száma.

Nekünk is óvatosan kell tehát élni a mindennapi életünket, de belátjuk, hogy nem lehetünk örökké bezárva.

A Városházára belépve elkülönített módon lehet megközelíteni a Kormányablakot és az önkormányzati irodákat, amelyek – a legszükségesebb esetek kivételével – továbbra is alapvetően elektronikus úton és telefonon várják az ügyfeleket, akiket szükség esetén meghatározott időpontban külön irodában fogadnak a földszinten.

 

 

2019_08_varoshaza (30)

 

Célunk a gyors, hatékony ügyintézés, segítségnyújtás, sürgős esetben akár előzetes telefonos egyeztetés nélkül is. Ismét igénybe vehetik a budaörsiek a falugazdászi ügyfélfogadást, és újra megnyíltak a Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélpontjai is. A Városháza előcsarnokában hőmérés és kézfertőtlenítés várja a látogatókat.

 

 

VAROSHAZA_OKMANYIRODA (5)

 

A budaörsi óvodák ezen a nyáron legfeljebb két hétig nem fogadják a gyermekeket, erre az időre másik budaörsi óvodát jelöltünk ki helyettesítésre. Jelenleg a beiratkozott gyermekek mintegy fele jár a nyári időszak alatt is óvodába. Kézfertőtlenítő minden óvodában rendelkezésre áll, s folyamatosan, alaposan takarítják-fertőtlenítik a játszószobák bútorait, eszközeit. Lehetőség szerint a gyermekekkel az óvónők az udvaron tartózkodnak.

Az iskolások nyári napközis táborát, az önkormányzat szervezésében és finanszírozásában idén a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola látja el június 29. és augusztus 19. között. Hetente kb. 60-70 gyermek veszi igénybe a napközis tábor szolgáltatásait, ahol változatos programok várják őket.

 

 

bleyer_voroskereszt_Adomanyok18_11_14 (2)

 

A munkanélküliségi adatok a következők szerint alakultak az elmúlt időszakban. 2020 februárjában, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt Budaörsön 330 fő regisztrált álláskereső volt. Májusban a számuk 512-re nőtt. Munkanélküli ellátást mindössze 270 fő kap.

Az önkormányzat a szociális ellátórendszere alapján segít a munkanélküli ellátásban nem részesülőknek. Az önkormányzattal szerződésben álló Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik az idősek étkeztetéséről. A veszélyhelyzet megszüntetését követően mintegy 200-205 fő részére biztosítja a napi egyszeri meleg ételt a Szolgálat. Gondoskodnak a bevásárlásról, gyógyszerkiváltásról és a házi gondozásról is.

Az egészségügyi ellátás is fokozatosan megindult a városban, az Egészségügyi Központ előzetes bejelentkezés után fogadja a pácienseket. Az Egészségügyi Központ parkolójában a korábbi rend szerint működik a térítéses tesztelő-állomás.

 

 

2020_05_27_koronavirus_labor_vizsgalat (8)

 

A járványhelyzetre tekintettel kerülni kell, hogy egyszerre több beteg várakozzon a rendelőkben. Az előjegyzési rendszer és a pontos időpontra történő behívás érvényben marad, de a betegirányítás már nem a szakrendelésekre kapcsolja a telefonon bejelentkezőket, hanem automatikusan időpontot ad. A háziorvosi és a védőnői ellátás is újraindult.

Megpróbálunk tehát visszatérni a „normál” életünkhöz – annak tudatában, hogy az most még egy jó darabig nem a megszokott kerékvágásban zajlik. Túl sok még mindig a bizonytalanság, nem tudjuk, hogy lesz-e, mikor lesz második hullám, lesz-e addigra vakcina vagy legalábbis hatékony gyógyszer.

Rajtunk is múlik, hogy épségben-egészségben vészeljük át ezt a nehéz időszakot.

 

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

Wittinghoff Tamás
polgármester

 

 

Az európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából

 

orszagbesorolas_koronavirus_julius12

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.