Putyin szerint Moszkva és Kijev viszonya nem a Krím elcsatolása miatt romlott meg

Oroszország és Ukrajna viszonya nem a Krím orosz elcsatolása, hanem a Kijevben 2014-ben végrehajtott “államcsíny” miatt romlott meg – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatornán vasárnaponként jelentkező Moszkva, Kreml, Putyin magazinműsorban.

 

    “Az, hogy megromlottak kapcsolataink Ukrajnával, elvileg nincs összefüggésben a Krímmel” – nyilatkozott Putyin, aki kifejezte meggyőződését, hogy két ország közötti feszültség előbb-utóbb megszűnik.

    “Először államcsíny, hatalomátvétel történt (2014-ben Kijevben), és attól a pillanattól kezdve nézeteink és útjaink Ukrajna vezetésével homlokegyenest ellentétessé váltak, és elváltunk. És csak ezt követően lett ismét a Krím Oroszország része, nem pedig fordítva” – tette hozzá.

Az 1954 óta Ukrajnához tartozó Krímet a 2014-ben az orosz hadsereg biztosítása mellett megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a legitimitását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy Kijev a minszki megállapodások elutasításával megfosztaná tárgyalási alapjától a délkelet-ukrajnai rendezési folyamatot. Ez szerinte se Berlinnek, se Párizsnak, se Moszkvának – a normalizálásról egyeztető “normadiai négyek” másik három tagjának – nem fog tetszeni.

Úgy vélekedett, hogy dokumentum formájában újabb alapot létrehozni a tárgyalások számára rendkívül nehéz lenne. Kifejezte reményét, hogy a minszki megállapodások ukrán felmondása esetén sikerül majd elkerülni a konfliktus felforrósodását.

  “Egy alternatív dokumentum kidolgozásához nélkülözhetetlen lesz a párbeszéd a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltó köztársaságokkal. Kijev ezt a párbeszédet következetesen visszautasítja. Ezzel a kör bezárul” – mondta a szóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban csalódottságának adott hangot a délkelet-ukrajnai rendezés dinamikájával kapcsolatban, mert Kijev sem a minszki megállapodásokat, sem pedig a “normadiai négyek” tavaly decemberi csúcstalálkozóján elfogadott döntéseket nem teljesítette, és – mint fogalmazott –  “lényegében semmilyen haladás sincsen”.

Az azt feszegető kérdésre, hogy vajon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elvesztette-e kezdeti hitelét Putyinnál, Peszkov azt mondta: ebben az esetben “nem egy hitel- és pénzügyi rendszerről, hanem a Délkelet-Ukrajnában élő milliók sorsáról van szó”. Emlékeztetett, hogy Zelenszkij a választási kampány során a Donyec-medence problémájának megoldását ígérte, ami Peszkov szerint csakis a minszki megállapodásokban vállalt ukrán kötelezettségek teljesítésével érhető el, ezen a téren pedig “semmilyen lépés” sem történ Kijev részéről.

A szóvivő elismerte, hogy Putyint kellemetlenül érintette, amikor Zelenszkij lengyelországi látogatása során a Szovjetuniót a náci Németországgal egy kalap alá vette a második világháború kirobbantásának kérdésében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.