J. K. Rowling és 150 más híresség állt ki vélemény szabadsága mellett

Mintegy 150 író, tudós és aktivista, közük J. K. Rowling, Salman Rushdie és Margaret Atwood írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága mellett tettek hitet, és elítélték a viták korlátozását.

 

 

Mint fogalmaztak, nem tartják helyesnek a nyílt viták elfojtását. A levélben szót emeltek a nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatja és a “vakító erkölcsi bizonyosság” ellen. A levél aláírói közül többeket támadtak már valamilyen korábbi véleménynyilvánításukkal kapcsolatban – írta a BBC szerdán.

A Harper’s Magazine-ban kedden megjelent levél aláírói között van Noam Chomsky amerikai filozófus, Gloria Steinem amerikai újságíró, feminista aktivista és Garri Kaszparov orosz sakknagymester is neves történészek, írók mellett.

J. K. Rowling a közelmúltban szintén támadások kereszttüzébe került a transzneműekkel kapcsolatos véleménynyilvánítása miatt.

A brit hírportál megjegyezte, hogy az egyik aláíró pár órával a levél megjelenése után visszavonta nevét: az amerikai Jennifer Finney Boylan transznemű aktivista elnézést kért csatlakozásáért. Magyarázata szerint azt hitte, az internetes megszégyenítések elleni nyilatkozatot ír alá, és nem tudta, kik szerepelnek az aláírók között. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.