OKF: nagy melegben csökken a kémények huzata, így nő a szén-monoxid-visszaáramlás veszélye

A nagy melegben csökken a kémények huzathatása, így nő a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

 

 

www.katasztrofavedelem.hu oldalon azt írták, mivel több háztartásban is egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a melegvizet, a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nyári melegben csökkenhet a kémény huzata, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzatát – írták, hozzátéve, minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását.

Kiemelték: visszaáramláshoz vezethet az is, ha egy gázkészüléket nem tartanak karban, de például a szagelszívó-ventilátorok, páraelszívók és klímaberendezések is megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat.

Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni – emelték ki, hozzátéve, fontos, hogy ezeket az eszközöket szakember telepítse.

Az OKF tudatta azt is: a tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai – tették hozzá.

Vasárnap öt ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Budapesten. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.