Budaörsiek együtt, egymásért! – Berta Kata: Tollas a hátam – Mikor kell megmenteni az elárvult madárfiókát?

(Budaörs, 2020. június 26. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden második héten pénteken Berta Kata madármentéssel és állatvédelemmel kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. A mai részben arról lesz szó, hogy mikor vegyük fel a földről a fiókát, és mikor kell otthagynunk. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Berta Kata: Tollas a hátam –  

Mikor kell megmenteni az elárvult madárfiókát? 

 

 

Berta Kata

Berta Kata

 

 

Ha elárvult fiókát találunk először is helyezzük biztonságba. Ez legyen egy doboz papírtörlővel kibélelve, a nedves fű nem jó, kihűti a madarat.

Ha csupasz a fióka, melegítésre szorul. 

Nyilván nem áll mindenkinek rendelkezésre otthon inkubátor vagy melegítőpárna, ezért megteszi az asztali lámpa vagy mellé téve egy meleg vízzel töltött palack. Keressünk madármentő szervezetet, mi pl., a Fióka- és madármentés, akkor is segítünk a bejelentőnek, ha nem vagyunk a közelben. Segítséget keresünk a számára és ellátjuk az alapinstrukciókkal.

Védett madarak esetén a hivatalos eljárási rendhez hozzátartozik az illetékes Nemzeti Park őrszolgálatának értesítése is.

Készítsünk fényképet a madárról, ha lehet, méretarányosat, pl. tegyünk mellé egy gyufásdobozt vagy kulcsot.

Itatni, vagy bármit a csőrébe belenyomni tilos, ugyanis a legtöbb esetben az avatatlan kéz árt.

Az üzenetekre rövidesen, általában fél órán belül válaszolunk. Ha sérült a madár, akkor állatorvosnak kell megmutatni, mert lehet, hogy mi csak délután, este tudjuk átvenni és ez elég idő lehet arra, hogy pl. egy macskaharapásba belehaljon a madárka.

 

Minden madár nehezen viseli ezt a durva hőmérsékleti ingadozást, ami manapság jellemző, így amíg télen az etetés, addig a nyári melegben az itatók kihelyezése kiemelten fontos!

 

De ne felejtsük el, hogy az elárvult állatok nem minden esetben szorulnak megmentésre!

 

Nézzétek meg a videót és gondoljátok végig, hogy azzal, hogy felemeltek a földről egy kisállatot segítettek-e neki vagy épp ellenkezőleg. 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó – #budaorsiinfo #madarmentes)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.