Figyelem! – Fulladásveszély miatt visszahívtak egy zselés édességet

Fulladásveszély miatt visszahívta a Jelly mini Cups zseléket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és arra kéri a vásárlókat, hogy semmi esetre se fogyasszák el a terméket, amelyből a jelenlegi információk szerint több kiskereskedelmi egységbe is érkezett.

 

A Nébih honlapján közzétett információk szerint a dán hatóság ellenőrzése során megállapította, hogy a különböző kiszerelésben és ízvariációkban (jellemzően gyümölcsös ízekben) forgalmazott tajvani eredetű, ABC márkájú, minicsészékbe, műanyag zacskóba csomagolt zselés édesség előállítása során olyan adalékanyagokat (karragén és szentjánoskenyér-liszt) használtak fel, amelyek a termék állagát úgy változtatják meg, hogy fulladást okozhatnak. A karragén és a szentjánoskenyér-liszt egyébként élelmiszerekben engedélyezett adalékanyag, többek között ételek sűrítésére, emulgeálásra használják.

A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.

A  Jelly mini Cups zselé szilárd konzisztenciájú, zselé állagú édesség, melyet kisméretű, félmerev műanyagból készült kelyhekbe vagy kapszulákba töltenek be, egy falatban történő elfogyasztásra valók, a kelyhekre vagy kapszulákra gyakorolt nyomással a szájba juttatva őket. A zselésítő anyagot tartalmazó Jelly mini Cups termékek alakjuk és állaguk miatt megakadhatnak a torokban, és elzárva a légutakat esetlegesen fulladást okozhatnak, ezért az Európai Unióban jogszabály tiltja számos zselésítőanyag használatát ezekben a termékekben.

 

Az érintett termékek:

 

Girl Jelly Fruity Bites           

Boy Jelly Fruity bites

Fruitery Jelly Assorted Jar    

Fruitery Jelly Assorted Bag

Pentagon Cup Jelly Snacks Bag

Pentagon Cup Taro (Bag)

Pentagon Cup Taro (Jar)

Assorted Jelly Snack

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.