Boldog születésnapot! – A budaörsi pilóta, Besenyei Péter ma 64 éves

(Budaörs, 2020. június 10. – Budaörsi Infó) A mindig mosolygós, laza műrepülő és berepülőpilóta, aki a Red Bull Air Race „keresztapja” és aki többször is bravúrosan átsuhant gépével a Lánchíd alatt, ma ünnepli 64. születésnapját. Besenyei Péter tizennyolc alkalommal lett „az év sportolója”, Göncz Árpád Köztársasági Elnöki Aranyéremmel tüntette ki, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is átvehette.

 

Besenyei Péter 1956. június 8-án született Körmenden. Nyolcéves korában családjával elköltöztek a budaörsi reptér közelébe, a kisfiút pedig azonnal elvarázsolták a hatalmas gépmadarak. Ezzel eldőlt a sorsa is. Először tizenöt éves korában vezetett vitorlázógépet. Tizenhét éves korában jelentkezett vadászpilótának, ám az orvosi vizsgálaton visszautasították, mondván, hogy a gerince nem bírná a terhelést. Így nem lett vadászpilóta, viszont tizenkilenc éves korában a műrepülő pilóta engedélyt megszerezte, és azóta sem hagyta abba a repülést. Húszévesen elindult az első versenyén, ahol a második helyen végzett.

 

1982-re ő lett a műrepülő-válogatott legfiatalabb tagja. Abban az évben, május 11-én a fiatal pilótát nem engedte fel a parancsnok a csapattal a gépre, mert nem tartotta elég tapasztaltnak. Mint később kiderült, a sors rendelkezhetett így, mert tragikus módon a gép a válogatott kilenc tagjával a hegynek csapódott.

Ezt követően Besenyei Péter elindult az Osztrák Nemzeti Bajnokságon, ahol minden versenyszámot megnyert. Félelmetes sebességgel bravúrozott a levegőben, és olyan repülős manővereket hajtott végre, amiket azelőtt lehetetlennek tartottak. Az ő nevéhez fűződik például a késrepülés alatti dugóhúzás (knife-edge spin) és a fejjel lefelé végrehajtott lapos dugóhúzó (inverted flat spin) is.

2001-ben ő is a Red Bull Air Race tervezésének tagja lett, és ő tesztelte elsőként a légikapu alapú pályát, illetve ebben az időszakban lett a Red Bull energiaital arca. A rendezvény Besenyei Péter segítségével a világbajnoki sorozat nemzetközi porondjára is kilépett. A 2003-mas debütáló szezonban a repülőlegenda megszerezte az összetett első helyet.

 

 

Besenyei Péter

Besenyei Péter

 

 

Talán az egyik legemlékezetesebb repülő manővere 2007 augusztusában, a 22. Forma 1-es Magyar Nagydíjhoz kapcsolódó rendezvényen volt, amikor többször is átrepült a Lánchíd alatt. Az egész ország megismerte nevét. 2010-ben részt vett a magyar fejlesztésű műrepülőgép, a Corvus Racer tervezésében is, és sokáig ezzel a típussal repült ő maga is.

Besenyei Péter Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon és világkupa-futamokon több mint harminc dobogós helyezést ért el pályafutása során.

Ötvenkilenc éves korában úgy döntött, hogy visszavonul a versenyzéstől, hogy több időt tölthessen a családjával, de a repülést továbbra sem hagyta abba. Számos légibemutatón szerepel a mai napig, köztük talán az egyik leglátványosabb volt, mikor végigrepült a Korinthoszi-csatornán.

Besenyei Péter 2011 óta él boldog házasságban Besenyei Tündével, két lánya van, Nikolett és Dóra.

 

Boldog születésnapot kívánunk! 

 

 

(Budaörsi Infó/ridikul.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.