Budaörsiek együtt, egymásért! Karantén tapasztalatok – Bakai Gyöngyi: Karantén mese

(Budaörs, 2020. június 6. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt társadalmi vállalásként indította el a Mindenki maradjon otthon! online videósorozatát. Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradások mellett más módokon is elviszi a budaörsiek otthonába a tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Ebben segítségünkre volt tíz állandó budaörsi honfitársunk, akik  – több alkalmi segítő mellett – minden héten új tartalommal töltötték meg a mindennapokat. Köszönjük a budaörsi közösség érdekében vállalt kitartó áldozatos munkájukat! 

 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

A sorozatunk új címe:

Budaörsiek együtt, egymásért!

 

 


Új videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


egyuttegymasertcsapatwebre2020

 

Mintegy az elmúlt időszak összegzéseként és az újabb sorozat indításaként, előadóinkat arról kérdeztük, hogy számukra hogyan telt a karantén időszaka, miként élték meg a bezártságot és hogy mit terveznek a jövőt illetően.

Mai cikkünkben Bakai Gyöngyi gondolatait olvashatják, aki hétfőnként a Momo című könyvből olvas fel nézőinknek.

 

 

Bakai Gyöngyi: 

A közösség, a valahová tartozás az jó

 

Sokszor gondoltam már rá, hogy papírra vetem erről az izgalmas témáról a gondolataimat. Teszem ezt talán ezért is, mert nekem ez egy igen kellemes két hónap volt…

Nagyon sokat tanultam ez idő alatt. Az online világ adta lehetőségek gyakorlatilag beszippantottak.

Én home-office-ban dolgoztam, hiszen a Városi Ifjúsági Klub is bezárta átmenetileg a kapuit. Számomra a lehetőségek tárháza volt ez a pár hét.

Nekem relatíve egyszerűbb dolgom volt, mert beköltöztem nappalra a „Pszicho – Kuckóba” dolgozni, és ott elvonultan tudtam alkotni, míg fent a házban a többieket is hagytam munkálkodni.

A két kisebb gyermekem (4. 7. osztályosak) itthon tanultak online. Fontosnak tartottam, hogy a hétköznapok ne folyjanak össze a hétvégékkel. Ez eleinte sikerült is, aztán mi is egyre később ébredtünk, leszámítva azokat a napokat, amikor reggel 6-órára már a bevásárlóközpontban indítottam a napot.

Sikerült egy működőképes napirendet beállítanunk, ezt nem tudtuk, volna, ha a gyermekeim nem tudtak volna önállóan dolgozni. A legkisebbik olyannyira művelte a digitális oktatást, hogy a leckék egy részét még reggeli előtt elkészítette. Nem kellett noszogatni, tudta, hogy mi a dolga. Tudták, hogy ha valamivel elakadnak, akkor mikor tudnak tőlünk segítséget kérni. Együtt ebédeltünk, ami a „normális” hétköznapokon lehetetlen. Akkor mindenki elmondta, hogy hol tart a napi leckékkel, és ott volt az ideje a „noszogatásnak”: „ jobb, ha most befejezed, ne várj vele a határidőig…”

A tananyagok többnyire izgalmasak voltak. A gyerekek szerint többnyire csak számomra. Én láttam a rengeteg munkát a pedagógusok részéről, hiszen ez sok esetben számukra is egy eddig még felfedezetlen, vagy csak részben felfedezett terület volt. A kreativitásra helyeződött több tantárgy esetében is a hangsúly. A leckék, a dolgozatok izgalmasak voltak. Mondtam is többször, hogy ha én most lennék 7-es, nekem ez maga a Kánaán lenne. Voltak választásos feladatok, a határt a diák szabta meg magának. Tehát a határ a csillagos ég volt, és az, hogy mi az, amit elvár magától. A társas kapcsolatok hiányát az online játékok, beszélgetések nem pótolhatták.

Én a saját munkámmal is így voltam, és vagyok ma is. A kreativitásom, a lelkesedésem töretlen, sőt, sokszor már azt kell mondanom magamnak, hogy nem kell minden ötletet egy nap alatt megvalósítani, és lassíts egy kicsit! A feladat- online csapatépítés, a csoportok meg és fenntartása nem volt könnyű. Az új dolgok iránt viszont fogékony vagyok és imádok tanulni, így nekem ez most éppen kapóra jött. Megtanultam rendesen ppt-t készíteni, és magamhoz képest sok technikai „bravúrba” is belementem.

A szabad alkotás öröme volt ez a pár hét. Hiába éreztem úgy, hogy ez a fajta munka nagyobb, és több energiát kíván, mégis jobban maradt időm kedvenc hobbimra, az olvasásra. Nyolc könyvet elolvastam, többek között olyanokat, amiket fel is dolgoztunk online fiatalokkal, és beszélgettünk az olvasmányélményeinkről.

Minden maradhatna így, már ami a munkát illeti, a háttérmunkáknak kiválóak a home-office nyújtotta lehetőségek.

Az én sorozatom egy kicsit a gyerekekkel, kamaszokkal kapcsolatos karantén életet könnyítette meg, és az olvasás szeretetét szerettem volna továbbadni Michael Ende: Momo című könyvének a felolvasásával.

Ha többen látják, olvassák a sorozatot, leginkább szülők, akkor az általam vezetett csoportokba szívesebben hozzák majd a gyermekeiket a szülők. (Önzés tudom.)

Talán, nem mellékesen persze segíteni is tudtam a gyermekes szülőknek. Nekem is jó volt, hogy összeszedhettem a gondolataimat, rendszerezhettem saját magamat is. A felolvasás pedig egy olyan terület volt, amit mindig szerettem volna kipróbálni. Most sikerült.

Nem tudom, hogy miben változtatnék, de talán megpróbálnék olyan „játékokat” megosztani a szülőkkel, a kamaszokkal, amiket otthon családi körben, vagy a haverokkal egyaránt  tudnak játszani.

A névválasztást sem tudom, de talán a Gyöngyiségek, vagy Gyöngyösségek nevet választanám.

A közösség, a valahová tartozás az jó. Szeretem Budaörsöt, és szeretem azokat, akik tesznek azért, hogy EGYÜTT legyünk! Téged is szeretlek.

 

 

Gyöngyi további videói hétfőnként lesznek láthatók a Budaörsi Infó Online-on és a Youtube-csatornánkon! Kövessék figyelemmel a Karanténmese című sorozatát! 

 

 

Addig is nézzék/hallgassák meg Bakai Gyöngyi eddigi videóit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.