Budaörsiek együtt, egymásért! – Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel – Így készül a kukac

(Budaörs, 2020. június 4. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten Fehér Edina Szonja Kreatívan kicsikkel című cikk sorozatát olvashatják és videóit láthatják majd, amiben megmutatja, hogy hogyan lehet egy kis kézműveskedéssel lefoglalni a kicsiket. A mai részben papírguriga kukac készül Szonja és a fiúk jóvoltából. Tartsanak velünk! 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

Budaörsiek együtt, egymásért!


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel – Így készül a kukac

 

feherszonjaedina

 

Annyira egyszerűnek tűnik ez a kis figura, hogy mi sem készültünk nagyon elő. Hiba volt. Az összes közül talán ezzel koszoltunk a legtöbbet és két felvonásban két különböző napon csináltuk meg. A gurigák lefestése is igazi kihívás és feladat volt két gyerkőccel.

Minden festékes lett, de nem a klasszikus koszos a gyerkőc festéke,s hanem egyszerűen a lakásban egy hét eltelte után is találok rózsaszín meg barna festékfoltokat, van ami elég feltűnő emlék marad, de nem is ez az igazán fontos, hanem hogy imádták a gyerekek készíteni. Több figurát is készítettünk már, de ezeket teljesen egyedül tudtak csinálni nélkülem a majd 2 és 4 éves legények. És a kis büszke tekintetük minden foltot megért mikor végeztek vele.

 

koszoskez

 

Szóval mikor neki kezdtek bármilyen kézműves kis foglalkozásnak MINDIG készüljetek a legnagyobb koszra, mert sosem lehet tudni, hogy fog kinézni a harcszíntér az alkotás végére.

Miután az első napi nagy koszolás eredményeképpen lettek szép színes gurigáink, kb 2 cm széles sávokban felvágtuk. Nagyon jók ezek a wc papír gurigák, hiszen a legtompább olló is el tudja vágni, így a két éves kezébe adott életlen baba-ollóval is sikert ért el.

Persze jó cakkos, meg nem egyenes, de ennél a figuránál teljesen mindegy hiszen nem látszik.

 

kukackeszites

 

Mikor már minden kis “gyűrűnk” meglett a gyűrűsféreghez, jöhetett a ragasztás. Én ilyenkor mindig bekészítek egy csomag nedves törlőt, hiszen a kezük mindig csupa ragasztó lesz, és nem a papír ragad össze, hanem a kezükre ragad, és a sikertelenség miatt hamar elmehet a kedvük.

Sokszor nem úgy kezdek neki egy-egy kézműves programhoz, hogy megkérdezem szeretnének-e , hanem elkezdem egyedül és utána csatlakoznak hozzám. Soha nem erőltetem, csak akkor és addig készítjük őket, ameddig nyitottak rá.

 

kukackeszites2

 

Miután összeragasztottuk a “gyűrűket” csipeszekkel összefogjuk, hogy megszáradjanak. Ez az idő remek alkalom a kézmosáshoz, és a romok eltakarításához. Amikor az idő engedi és hangulat is van, az éppen aktuális állatról lehet mesélni a gyerekeknek. Nálunk ennek a kis kukac készítésnek köszönhetően végre a nagyobbik fiam nem rémült meg az esőzések után a kertben előbújó gilisztáktól.

 

giliszta_gilisztak

 

Mikor stabilan összeszáradtak, és egy kukacot kapunk, a fejnek kiválasztott végén levő karikát körberajzoljuk  egy papírra, és körbevágjuk. Az így kapott kis kört még egyszer megismételjük, és a két oldalára felragasztjuk a gyűrűnek.

Elsőre mi felragasztás előtt rajzoltuk az arcot, de úgy figyelni kellett hogyan ragasztják fel, és nem nagyon ment, hogy annyira pontosan. Nekünk egyszerűbb volt felragasztás után rajzolni rá arcot és szemet.

Utóbbinál opció lehet kész szem is, mint amit mi is választottunk. Mikor már az arccal is végeztünk igazából kész is a kukac. Lehet tovább fejleszteni. Hosszabbat csinálni, vagy akár az összes kis gyűrűt beborítani, mint a fejet.

 

Fontos bármilyen kézműves munkánál gyerekekkel, hogy soha ne ragaszkodjunk szigorúan egy menethez, és a végeredményhez. Engedjük, hogy gyermekeink képzelete szárnyaljon, illetve ha valami nem úgy sikerül, engedjük hogy megoldja a problémát egyedül.

 

Az én fiaim az elkészült állatokkal mindig játszanak, sok elszakad, leesik róla valami, így folyamatosan javítgatják is.  Eleinte teljesen szétzúzták, szaggatták a kis figurákat, mára már vigyáznak rájuk. Féltik a kis munkájukat és megbecsülik.

Lassan az állatokat elengedjük.  Következő alkalommal egy kis labdajátékot hozunk nektek.

 

Szép napot!

Szonja és a fiúk

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.