Budaörsiek együtt, egymásért! – Sávai Viola Erika: A kisgyermekkori nyelvelsajátításról

(Budaörs, 2020. május 29. – Budaörsi Infó) A Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten pénteken Sávai-Viola Erika angol tanulással kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit láthatják majd. A mai részben a kisgyermekkori nyelvelsajátításról lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt  elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Sávai-Viola Erika: A kisgyermekkori nyelvelsajátításról

 

 

savaiviolaerika

 

Számtalan kérdés merül fel a szülőkben gyermekük nevelése közben, nincs ez másként a nyelvtanulással sem. Hány évesen érdemes elkezdeni? Várjuk meg az iskolát? Vagy kezdjük el már kisebb korban? Ezekkel a kérdésekkel szakemberek is foglalkoznak, többek között nyelvészek, akik megállapították, hogy a gyerekek nyitottabbak a nyelvek iránt, kevesebb bennük a gátlás, jobb a memóriájuk, fogékonyabbak az új dolgokra továbbá a hangképző szerveik is képlékenyebbek.

Már 1989-ben megállapítást nyert, hogy a korai nyelvtanulás hosszú távon magasabb nyelvi szinthez vezet. Későbbi kutatások azt mutatják, hogy a zenei hallás fejlesztésén túl a nyelvtanulás az anyanyelvi készségeket is fejleszti, miközben erősíti más kultúrák megértését is. Az idegen nyelv tanulása viszont ennél is sokkal mélyebbre ható. A nyelv és a kultúra megértése mély betekintést engedélyez abba, hogy a másik ember hogyan látja a világot.

A nyelv, amelyet beszélünk, meghatározza ugyanis azt is hogyan látjuk a világot. Ugyanaz a személy másként reagálhat egy bizonyos kérdésre attól függően, hogy milyen nyelven tették fel számára a kérdést, mert a különböző nyelvek más és más módon építhetik és segíthetik a gondolkodásunkat. Ráadásul az idegen nyelvet kiskorban elkezdők ügyesebbek, jobb a képzelőerejük és eredetibb ötleteik vannak, mint az egynyelvűeknek.

Ne felejtsük továbbá azt sem, hogy a nyelvi foglalkozások kifejezetten jó mókának számítanak, hiszen számtalan sokszínű tevékenységforma jelenik meg egy órán, hogy kialakuljon a nyelvi játékok élvezete. Mindemellett, ha a megfelelő formában és módszerrel tanul egy gyermek, nem érzi tehernek, megterhelőnek a nyelv elsajátítását. Épp ellenkezőleg, kifejezetten jó mókát és szórakozást, kikapcsolódást biztosít számára a játékos nyelvtanulás!

 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó/lcfclubs.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.