Budaörsiek együtt, egymásért! Karantén tapasztalatok – Fehér Edina Szonja: Kreatívan kicsikkel

(Budaörs, 2020. május 27. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt társadalmi vállalásként indította el a Mindenki maradjon otthon! online videósorozatát. Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradások mellett más módokon is elviszi a budaörsiek otthonába a tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Ebben segítségünkre volt tíz állandó budaörsi honfitársunk, akik  – több alkalmi segítő mellett – minden héten új tartalommal töltötték meg a mindennapokat. Köszönjük a budaörsi közösség érdekében vállalt kitartó áldozatos munkájukat! 

 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

A sorozatunk új címe:

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Új videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

egyuttegymasertcsapatwebre2020

 

Mintegy az elmúlt időszak összegzéseként és az újabb sorozat indításaként, előadóinkat arról kérdeztük, hogy számukra hogyan telt a karantén időszaka, miként élték meg a bezártságot és hogy mit terveznek a jövőt illetően.

Elsőként Fehér Szonja Edina válaszolt kérdéseinkre, aki szerdánként lepte meg olvasóinkat kreatív kézműves foglalkozásával.

 

 

Fehér Szonja Edina:

Jobban értékelem amink van és amit már elértünk, nem pedig csak taposok a jövő felé

 

 

feherszonjaedina

 

Mi volt a legnehezebb az elmúlt hat-nyolc hétben?

“Nekünk elég extra volt ez a karantén, hiszen a legkisebb Fehér-legény pont most érkezett márciusban. Így elég kihívásokkal teli volt az időszak. Féltem, hogy pont most nincs ovi, bölcsi, és féltékenység lesz, de egyáltalán nem így alakult. Sőt!

Mivel a férjem rendőr, neki menni kellett ugyanúgy dolgozni, én pedig zömében otthonról dolgozó vállalkozó vagyok, így nekünk ezen a terén semmi változás nem történt az életünkben.

A nehézség számunkra a három gyerek lefoglalása volt úgy, hogy senki ne érezze magát háttérbe szorítva.”

 

Volt bármilyen pozitívum a karantén ideje alatt, és ha igen mi volt az?

“Több is volt nálunk. Igazából, ha ilyesmi egyáltalán jó időben tud jönni, akkor mondhatjuk, hogy nekünk úgy jött. Mivel össze voltunk teljesen zárva, a pici hamar a napi rutin része lett. Sőt, nekünk is végre lett egy használható napi rutinunk, amit tartani is tudunk.

Nem volt idegeskedés, hogy mennyire el vagyunk csúszva bármivel is. A gyerekek megtanulták a napi rutint, a sok könyörgés és vita is eltűnt, hiszen tudták mikor mi következik. Így nyugodtabbak lettek a mindennapok.

A másik, a főzés! Megtanultam a ‘semmiből’ is főzni, csak olyan alapanyagokat használva, amik éppen megvoltak otthon. Bár a fiúk igényei megnőttek: most már minden nap “kell” sütnöm.”

 

Ha minden visszaáll a régi kerékvágásba, akkor mi az, ami hiányozni fog az elmúlt hat hétből?

“Leginkább, hogy nem kellett minden nap autóba ülni. Három gyerekkel ez a kihívás még előttünk áll. Illetve a bevásárlás. Szerencsére a férjem intézett mindent, és mivel csak a legszükségesebbeket tudta csak megjegyezni, még spóroltunk is!”

 

Van olyan dolog, amit szerinted a karantén után is ugyanúgy kellene folytatni mint előtte?

“A szigorú rendszer tartása. Ezt mindenképpen továbbra is erőltetni fogom. A másik pedig, a mindennapi sütés. A saját pékáru készítése számunkra még inkább jelentős újítás. A két nagyobb gyerek tej- és tojásérzékeny, mióta saját magunk készítjük a pékárut, az allergiás tünetek és reakciók szinte teljesen eltűntek.” 

 

Észrevettél magadon bármilyen változást az elmúlt hetekben?

“Leadtam 20 kilogrammot… Viccet félretéve, a szülés utáni új önmagamat a bezártság miatt hamar megszoktam, sőt meg is szerettem. Realizálódott bennem, hogy uram Isten HÁROM fiam van, pedig 5 éve még azt gondoltuk, nem is lehet gyermekem.

Ami pedig a legfontosabb változás nálam, a befelé figyelés. Eddig erős megfelelési vágy volt bennem a rokonok, és még a vásárlóim felé is. Most már önmagamra, és a saját nagycsaládunk igényeit figyelem elsősorban. Jobban értékelem amink van, és amit már elértünk, nem pedig csak taposok a jövő felé.”

 

Hogy nézett ki egy napod a karantén ideje alatt? Mit csináltál?

Botond a legkisebb, már fél 5-kor ébred. Megetettem és rendbe tettem, ekkor nézek e-maileket, válaszolok rájuk és összegzem, mit kell megcsinálnom munkában, és a háztartásban is.

Olyan 6 felé ébred a férjem, aki elkészíti a nagyok reggelijét, akik 7 és 8 között ébrednek. A férjem pedig elmegy dolgozni.

Délelőtt a nagyokkal kézműveskedünk. Festünk, rajzolunk és felvesszük a videót is (a Budaörsi Infó olvasói részére – a szerk.), mikor pont gurigákból alkotunk.

Közben van a 10 órai.

Ezt követően mindig fürdés jön, és a romok eltakarítása. Ameddig takarítok a szobájukban játszanak vagy mesét néznek.

Míg nyugalom van a legkisebbet teszem rendbe és altatom el, hogy a nagyok tudjanak ebédelni. (Hétköznapokon kapunk ételt az önkormányzattól, ami hatalmas segítség, így csak a férjemnek kell főznöm esténként.)

12:00 – ebéd. Ez kőbe van vésve, ahogy az is, hogy alvás van utána. Ilyenkor mind a három gyerkőc alszik és én dolgozom. Egészen 3 óráig. Hihetetlen mennyi minden belefér ebbe a kis időbe, hiszen reggel pont ezt tervezem meg.

3-kor kelnek a fiúk. Ez egy nehéz időpont, mert mindegyikük az ébredés után egyszerre anyás. Ekkor hárman összebújva könyvet szoktunk olvasni, ameddig ‘normalizálódik’ a kedvük, és utána uzsonna.

Férjem 4 óra után nem sokkal érkezik. Fél 5-kor pedig már motorozás van. Ha sok munkám van, én nem megyek velük, ha jól állok, igen. Fél 7: már vacsi és fürdés.

8-kor alvás a két nagynak. 10-ig a legkisebbel van az apukája. Ilyenkor indítok mosást, takarítok és főzök ebédet a következő napra a férjemnek. Sütök vagy gyúrom be a kenyeret reggelre. (Az ekkor készülő ebédek maradékai a vacsorák is a fiúknak, általában.)

10-kor megint rendbe teszem a legkisebbet és elaltatom. Végül pedig sorozatot nézünk a férjemmel, olyan éjfélig. Szerencsére a fiúk végig tudják már aludni az éjszakát, így mindenki tud pihenni.”

 

Otthonról dolgoztál. Hogy ment így a munka? Milyen nehézségek voltak, vagy esetleg könnyebb volt így?

“Én mindig itthonról dolgozom. Az alapanyagok beszerzése volt nehezebb, hogy nem tudtam elszaladni érte, hanem sokat vártam rá. De összességében könnyebb így, csak jobban meg kell tervezni és előre látni, mi mikor fogy majd el. De időben gyorsabb így szerintem, ezt meg fogom tartani későbbre is.”

 

Ha össze kellene foglalni, akkor a te sorozatod miről szólt, mit mutatott be az elmúlt heteken, mire összpontosítottál, mit akartál megosztani az olvasókkal?

“A két nagyobb fiam nyáron fogják betölteni a négyet és a kettőt. Szóval kicsik. Őket le kell foglalni. És mindenképpen olyan elfoglaltságot szerettem volna, ami sorozatosan folytatódhat és a rendszerünket támogatja.

Imádják az állatokat, így nem volt kérdés, hogy a központi téma az állatok legyenek. Könnyen beszerezhető alapanyagokat választottam, amiket bárki be tud szerezni és nagyobb szaktudást nem igényel.

Nem sok idő maga az elkészítés, hogy gyors legyen a sikerélmény. Így jöttek a kreatív WC papír guriga-állatok. Bár nálunk kicsit elszaladt a ló…, hiszen minden állatból kellett mindenkinek készíteni, így minden alkalommal 5 állatka készült.”

 

A karantén után is szeretnénk folytatni a sorozatot, te miben változtatnál a rajta?

“Nagyon örülnék neki, ha folytathatnám.

A továbbiakban nem csak guriga lenne az alapanyag, mert rengeteg kreatív dolgot szoktunk csinálni a fiúkkal. Akár kézműves, akár maga a játék, és egy kisgyermekes otthoni programajánlót képzelnék el a jövőben.

És amit változtatnék: a készítés menetén, hogy előre több videót vennék fel, hogy időre csak vágni kelljen.”

 

Edina Kreatívan kicsikkel sorozatának részei minden héten szerdán lesznek láthatók a Budaörsi Infó Online-on és a Youtube-csatornánkon! Kövessék figyelemmel! 

 

Addig is nézzék meg Edina eddigi videóit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.